Thursday, November 7, 2013

I miss writing... :')

Friday, February 22, 2013

saya kembali XD

ASSALAMUALAIKUM.....
Wah!!!! lamanya dah tk update blog nie... lama gila... last time tk ingt bila naqiah post kat sini.. tapi mlm nie random.. tetibe jer terasa nk buka balik n baca2 ape yg naqiah pernah mmbebel kat sini dulu..
yg klakarnya, ade sesetengah post tu naqiah sndr tk ingt yg naqiah penah tulis, haha.. nasib baik tulis, blh lah "recall back" sesetengah episode yg pernah naqiah jalani dlm hidup nie ^^
rasanya smpi sini saje dlu kot "return back" naqiah.. in sya allah naqiah rasa naqiah nk start "hidupkan" balik blog nie...
ade org nk bace ke tkde org nk baca ke,, lantak lah.. BLOG AKU, SUKATI AKU UH!!!

Saturday, July 28, 2012

rindu -bestie

ku tersenyum melihat bulan,
bintang - bintang berkerdipan..
fikiranku mengimbasi kenangan,
bila rindu semua jadi bayangan..


aku nyanyikan sebuah lagu baru,
inginku sampaikan kepadanya..
bila lagi kita 'kan bertemu,
kita hanya mengejar masa..


hanya malam itu,
ku dapat merasakan
engkaulah yang satunya..


aku rindu ingin bertentang mata,
rindukan suara tawa mesranya..
namun itu hanya sementara,
tiada harapan lupakan segala..



Wednesday, March 14, 2012

tunggu kami di sana

Bismillahi Allahu akbar..


14-03-2012.. hari ini.. salah seorang dari anak didikkua telah kembali ke rahmatullah…

Sedih hati ini mengenangkan Nur Myiesha bte Norizal sudah tidak bersama kami lagi… sayu hati ku tadi melihat jasad yg dahulunya berlari ke hulu- ke hilir terbaring kaku di atas katil hospital, dengan bercucukkan wire-wire di seluruh badan ya Allah.. masih terngiang2 lagi suara kecil itu memanggil-manggilku: “teacher..”, “hello teacher..”. Astaghfirullahal azeem!, redhakan hati ku ya Allah…

Ya khaleeq… semoga pemergian anak kecil ini menjadi saham kepada kedua ibu dan ayahnya menuju ke syurga kelak.. amen!

اللهم اجعلها ذخرا لوالديها، وفطرا وأجزا، وشفيعا مجابا، اللهم ثقل بها موازينهما، وأعظم بها أجورهما، وألحقها بصالح سلف المؤمنين، واجعلها في كفالة إبراهيم، وقها برحمتك
عذاب الجحيم...

# utk Nur Myiesha bte Norizal, mudarrisah sayang awk... Allhumma irhamha ya rabb! :'( semoga aku redha..~

Thursday, December 22, 2011

hati yang kerinduan

BismiLLAH...

ya Khaleeq...
hati ini sangat rindu pada bumi itu..
kaki ini ingin sekali dijejakkan ke situ...

izinkan aku ya Khaleeq...
berikanlah aku peluang kedua...

permudahkanlah urusanku dalam menuntut ilmuMU..
bukakanlah pintu itu..
bentangkanlah jalan itu...

dan hati ini terus mengeluarkan airmata rindu...~






perkenankanlah permintaan ini....
Ameen..~

Monday, November 21, 2011

double happiness part ll

alhamdulillah ala kulli nikmah wa ala kulli haalin..~

video
...ye, amanah itu berat...~

Wednesday, October 26, 2011

..telah tiba jodoh ku..

ceritanya bermula begini..~

di suatu pagi yg normal...
normal sgt... pg2 g kerja... kluar rumah pkul 7.15 pagi... jalan kelam kabut menuju ke stesyen MRT chinese garden.. stiap pgi biasa lah... ramainya org dlm MRT! Padat mcm sardin dlm tin... tp tetap juga ku sumbatkan diri gara-gara tknk lmbt... :) nie kes klw dah tertinggal train confirm time kat punch card lbih pkul 8! n end of the month gaji pon kurang!! *sbb kne potong*. dlm MRT yg padat tu,, mcm2 bau ade.. haha~ klw nasib baik baulah sabun (pg2 org baru mandi.. tu yg wangi tu) n klw nasib kureng baik (korang fikirlah sndiri ape bau yg menujuk ke hidung terus naik ke kepala) ha3.

dr station chinese garden naik MRT 1 stop ke station jurong east n dr jurong plk tukar train ke station yew tee..~ begitu lah naqiah stiap pg.. marathon ke tempat kerja... :) kebiasaannya naqiah smpi ke station MRT yew tee 1-2 minutes sebelum 7.45 min pg... dan dr station tu kne jln 10 min utk smpi ke tempat kerja..

hendak dijadikan cerita... pd pagi 24 hb oct 2011,, sedang naqiah berjalan di sebuah block utk ke tempat kerja,, seperti ada sesuatu yg membuatkan kepala ini tertoleh ke kanan.. setelah menoleh,, terlihat seorang lelaki bertopi keledar berbaju kemeja berwarna merah hati.. tanpa mengesyaki pape naqiah pon teruskan lah perjalanan. dlm otak tk fikir pape lah kan.. what a big deal?? cume lelaki biase jer... sape2 pon blh lalu kat situ... lg pon itu kan tempat awam...

berbalik pada cerita kite... dr tempat tersebut,, naqiah kne pass by vending mechine yg menjual minuman dan makanan ringan, and after dat cross the road and jalaaaaaaaan utk sampai ke destinasi *tempat kje*.. seperti biase,, oleh kerana jarum jam hampir ke pkul 8,, naqiah pon speed kan lah skit kaki nie.. :p apabile dah sampi ditempat kje naqiah pon bukak kasut dan letakkan kat shoe rack.. bile naqiah nk pusing utk lock gate,, tetibe naqiah prasan ade sorng lelaki nie.. naqiah ingt kan delivery man yg slalu hantar worksheet.. tp bile tengok btol2... jeng3!!! LELAKI TADI LAH SEY!!!!

yup!! die lah lelaki td yg naqiah jmpe kat block sblm smpi tempat keje,, yg pkai helmet tu..~ die bg slm: "Assalamualaikum" dengan masih berfikiran bahawa die tu delivery man naqiah pon jwb lah...: "waalaikumussalam, ye?? ade pe??" jawapan yg tak disangka2 pon keluar dr mulut si delivery man tu... "er..." die mcm teragak2 nk ckp "boleh berkenalan??" MAK AI!! tau ape naqiah jwb?? 1st word that came out from my mouth: "haaaah???!!" dgn muka yg berok tengok pon die akan terkejut.. lelaki tu dgn muka malu2 mengangguk menunjukkan yg die tu tk main2 ngan pertanyaan die td... naqiah during dat tym tk tau nk react mcm ne,, terus tunduk sambil mengucapkan: "sori" dan berlalu ke dlm centre.

dlm hati Allah sje yg tau... langsung tk percaya yg diri ini diekori smpi kat tempat keje! huhu~ apabila menceritakan kepada kwn2,, mcm2 respon yg diberikan.. yg paling naqiah ingt, respon dr principle kami: "biarlah.. jodoh die dah smpi lah tuuu".

betul ker?? dgn lelaki ber-helmet tu?? Allahu a'lam...~



Monday, October 24, 2011

kasih kembali bertaut..



16th oct 2011... di majlis pernikahan kak heryanti :)

bergambar bersama cik fairuz... berkenalan ketika di Sham.. bertaut kembali di kota Singa.. IMY cik fairuz... <3

cik fairuz and syafawati... (",)

antara akhawat DMASYQ yg hadir... terubat rindu pada bumi Sham.. sobs T___T *spot the pengantin*

bergambar bersama permaisuri sehari... yup! this is the 1.. sooo simple n sweet...~~~ barakallahu lakuma.. allahumma ameen :)

reunion part ii: ukht sohibul fadhilah..~ thanks sbb blanja hehehe~

yummy2!!!~~ hehe
spt biasa... naqiah n icecream tak dpt dipisahkan... hehe~ :D

Thursday, October 13, 2011

double happiness




alhamdulillah~ dah blh blik syria??? :)

Sunday, October 9, 2011

anak-anak ku

bismillah... walhamdulillah... setelah skian lama,, barulah naqiah berpeluang utk update blog nie... huhu~ sjak balik dr syria nk dkt 2 bln yg lalu,, naqiah bz skit... ape tak nya... balik jer pertengahan puasa... lpas puase raya lah plk.... blm abis raya dah mula kerja.... alhamdulillah... walaupun penat tetap terasa nikmatnya....

kerja?? ya... di Hanis Montessori... sebuah tadika yang mem-balance kan antara ilmu dunia dan akhirat... alhamdulillah... seronok sangat apabila tengok anak2 kecil yg kiut miut berkomat kamit cuba membaca doa or surah yg diajarkan walaupun sebutannya Allah sahaja yg faham... hehe~ inilah kelebihan bekerja dengan anak kecil... wlw pon stress berkerja itu tetap ade,, tp selepas jer tgk telatah si comel yg suci dari dosa itu terus terbang semua stress... :) alhamdulillah ala kulli  halin wan nikmah..~


selain Hanis naqiah pon ade buat part tym di sebuah lagi Learning centre... bukannya tk penat.. saje jer nk memanfaatkan masa selagi berada di Singapura.. every sunday mengajar di Andalus.. juga mengajar "my little angels" yg "baik2".. (wlw pon nakal u all tetap cute).. HEHE~

itu lah die... suke bdk2 punya pasal... cr kerja pon related ngan bdk2... prangai??? tk bdk2 sgt lah... hee~

till we meet again.. insyaAllah ^___^

Tuesday, September 6, 2011

talking pictures2: pre-raya!

 kuih 1#: suji.

kuih 2#: chocolate chip coockies 

kuih 3#: tart nenas. 

kuih 4#: cheese stick 

ok... i know.. nie tkde kene mengena.. tp nk post gak... hehe nie lah die nasi lemak POWER kat boon lay.. ktorg (naqiah mak n ayh) g mkn lps ittikaf kat msjd... hehehe

talking pictures1: ahlean singhafurah..



4 hr.. sblm terbang ke singapura.. *tk sbr sgt lah tu* :p


yg menghantar.... *trima kasih* :)


best buddy!! fifi!!


teman se-penerbangan..~ ;)


an off we goooo!! *subhanallah*



pengalaman iftar di angkasa :)



transit 5 jam di Dubai..~



makanan ketika transit: fillet-o-fish, n sundae caremel... yummy!!



free choc from emirate.. hee~~



reunion1: papaya!!!


reunion2: green tea!!!


sempena menyambut kepulangan naqiah... penuh 1 meja dengan juadah utk berbuka mak siapkan... luv u mum!! *terharu*


as requested: mutton chop,, cooked by the best-est chef ever.... *my mak lorh* ;)

p/s: sori lah... actually nie cite lame.. naqiah smpi spore pd 16 ramadhan... bersamaan dgn 16 aug 2011... dah lame,, tp baru skrg terase nk update blog n upload gmbr... ^^, pape pon hope u all enjoyyyy~~~

Friday, July 29, 2011

maluuuu~

pada suatu pagi.. di sebuag cafe internet...~

هن؟ "from" facebook معلم،، ممكن

memalukan..... kerana tk sabar sgt nk check faebook... bahasa pon ter-campur... haiyya naqiah........~ >.<

hati ku milik SYAM!

bismillah.. walhamdulillah...

28 july 2011...

makin pntas hr berlalu... sedar tk sedar dah pon nk dekat ramadhan... tk sabar rsena nk menjalankan ibadah puasa... alhamdulillah... diri ini masih lagi diberi kesempatan utk berpuasa di bumi Syam... Alhamdulillah...~

nk dekat puasa?? maksudnya makin dekat lah tarikh utk ku pulang ke tanah air.. gembira?? ye.. sudah pasti... tetapi disebalik perasaan itu terselit jua perasaan lain,, tetapi agak sukar utk digambarkan.,.. huhu~ SEDIH! ya.. sedih...

mengapa sedih?? bukankan pulang semula ke singapura itu sudah pasti,, utk bertemu keluarga dan sahabat handai.. tetapi perasan itu tetap bertamu... ini kerana bumi Syam sudah sebati dengan jiwa ini..~ sungguh! tidak dpt ku bayangkan andai diri ini tidak lg diberi peluang utk menjejakkan kaki ke bumi ini semula... NA'UZUBILLAH...~

YA RABB..~ ini kehendak ibuku.. ayahku.. akan ku pulang juga ke bumi itu... tapi pd mu ku pohon,, terimalah diri ini semula sebagai tetamu di bumi Syam mu ya Rabb..~ jgn KAU tutup peluang itu...

AMEEN..~~~

Monday, July 18, 2011

kepanasan-kesabaran...~

bismillah walhamdulillah....

hari yg begitu mencabar....~

pada mulanya plan nk ddk rumah n chill-lex.. (chill + relax)

ddk dpn kipas smbil bce bku...

tetapi,,

disebabkan beberapa urusan yg belum selesai..

terpaksalah aku menapak kluar....

dengan kepanasan yg menyengat.. (36 celcius duh!)

bersusah payah menaiki service ke baramikah...

berlari2 anak ke bangunan ahliah....

senang2 jer mamat yg keje kat situ ckp:
"بكرة،، شركة في حامة سكر يعني،، بكرة صباحا.."

terjemahannya:
"bsk! syarikat di hamah dah tutup... bsk pagi dtg lg"

maknenya rancangan utk chill-lex pd esok hari terpaksa ditunda lg!!!

Allah... mntk2 lah cuaca esok tk seterik hari ini.... huhu~

Monday, July 11, 2011

waiting n waiting...

bismillah walhamdulillah...

alhamdulillah-alhamdulillah-alhamdulillah... bersyukur... krna masih diberikan nikmat.. walaupun diri penuh syubhah... huhu

lame rsenya tk membebel kat blog nie...

hehe~ alhamdulillah... keja yg diamanahkan dah pon selesai dibuat...
dan sekarang ni tibalah saat2 yg mendebarkan...
yakni..~
KEPUTUSAN.. huhu~

hehe~ keje dah abis... dah tkde benda yg boleh dibuat kat snie... mood pon berubah... mood ape?? mood nk balik... hehe~ insyaAllah jika tiada aral yg melintang,, badai yg melanda *bahasa ape pon tk tau* n jika diizinkan Allah,, insyaAllah.. akan ku jejakkan kaki ini di kota singa... :p

dah tk sabar rsenya nk mkn papaya.. minum green tea... hehe~ tk lah... *gurau2 jer* yg sebetulnya dah tk sbar nk jmpe famly n frens... :)) isnyaAllah wa biiznillah... akan ketemu jua kite nnt yer...

JGN LUPE DOAKAN NAQIAH~~~~~!!!

Tuesday, July 5, 2011

3rd july 2011

3rd july 2011..~ yeah... my "tua" day...~ turned 23rd last sunday....
tkde pape sgt pon yg di"celebrate" kan pd hari tu...
same mcm thun2 sblumnya...
yg lain hanyalah lolkasinya...
@damascus syria...!~

so,, inilah yg dikatakan.. makan-makan ;) *mepeks*

kit-kat icecram +fruit salad~~~

nasi mandi..~~ yum2!! ^____^

n bg sape2 yg wish naqiah kat FB, send me text msg, call me directly from sgp! webcam with me~~ thanks alot.. especially for ur dua-s.. Ammen wa iyyakum..~ ^^,

Sunday, June 26, 2011

i want..~

i want to write sumtng...
but i dunnoe what should i write...
huhu~

Wednesday, June 8, 2011

Putri Gunung.. eeerrkk??

remember??
i asked u abt when r u going to get married??
u said u r waiting for "putri gunung ledang"..
den i asked: "putri gunung ledang?? bukan putri gunung KK?? *gungng Kinabalu*
remember wat u replied me??
"Putri gunung KK dah meninggal.."
ha3..~ ur answer make me laugh.. :))
even now..
when i think abt u,, this conversation will surely pop out from my mind..
miss u too bro.. akhie al-mahbub :)

Friday, May 6, 2011

b4 aug...~

Alhamdulillah...
6 submitted.. left 6...
ape bende??
assaignments naqiah....
wlw pon nmpk mcm banyak dah buat...
tp hakikatnya masih banyak lg....

antara subject2 yg dah n blom siap...~

 yang dah siap...~

1. فقه حنفي: الخيار في البيع


2. نحو: الجمع أنواع وإعراب

3. فقه اللغة: الدخيل في اللغة والقرآن

4. المخطوطات والبحث العلمي

5. مدخل إلى علم التاريخ: الأندلس ومحاكم التفتيش

6. بحوث فكرية معاصرة: الشورى والديمقراطية وفاق أم فراق


yang menanti utk disiapkan...~

7. حاضر العالم الإسلامي: مشكلة دارفور جذور واقع وحلول

8. مدخل إلى التربية: الوقاية والحجر الصحي في الإسلام

9. أصول الدعوة وفقه الدعاة: الداعية والإبتلاء

10. علاقات دولية: الإسير وحكم إسلامه.

11. حلقتا بحث: الأمية في الجزائر واقع وحلول / النفط والغاز في الجزائر ثروة قومية تاريخ وواقع..

klw tgk pd name subject n tajok assingment mcm terror gitu kan naqiah?? huhu tp pada hakikatnya,, kebanyakan subject nie naqiah tk penah blaja pon... huhu~

oleh yg demikian... doa anda sume diperlukan... doakan insyaAllah naqiah dpt siapkan sume bahath nie secepat  mngkin n  after dat fly back to spore... weeeee~

Thursday, April 14, 2011

still waiting for ur adam? hawa??

benar..jodoh itu ketentuan TUHAN.. tapi kita akan ada terma merisik..?? salah ke merisik..?? x salah bahkan dianjurkan supaya x tersalah pilih.. hmm..  

untuk adam..
andai mahu mencari hawa..
  
1. jgn dilihat pd purdah mahupun tudung semata-mata.. kerna hawa hari ini tidak lagi seperti dulu.. lihatlah pd telapak tgnnya..andai mudah telapak lembut itu hinggap pd kulit lelaki lain tanpa lapik..fikirlah semasaknya utk menyuntingnya..sesungguhnya memegang bulu anjing itu lebih baik dari menyentuh kulit lelaki atau wanita yang boleh kita kahwini..  

2. jgn dilihat pada baju labuh mahupun jubahnya semata-mata.. lihatlah pada sebujur bibirnya.. andai kata-katanya berbisa atau kuat suaranya.. fikirlah semasaknya andai hati masih teringin menyuntingnya.. khuatir kelak dia membawa fitnah buat si suami.. menabur buruk diri si suami..  

3. jgn dilihat pada cantik ayu wajahnya semata-mata.. lihatlah pada sepasang indah mata miliknya.. andai tidak redup menunuduk pandangan.. fikirlah semasaknya andai ingin terus menyunting dirinya.. khuatir bila sudah bersuami matanya masih terus meliar memandang segak rupa lelaki lain yang bukan bernama suami..  

untuk hawa..
andai mahu menerima cinta adam..
  
1. jgn dilihat pada kereta mewahnya semata-mata.. lihatlah pd aktiviti malamnya.. andai liar hidupnya tika malam menjelma.. fikirlah sebaiknya andai mahu menerima.. kerna maksiat itu lebih mudah tatkala kelam malam sudah tiba.. khuatir juga subuhnya terus leka dibuai mimpi nan indah..  

2. jgn dilihat pada pakaian berjenama semata-mata.. lihatlah pada bahagian kakinya.. andai mudah lututnya ditayangkan tatkala lincah dipadang bola.. fikirlah sebaiknya andai masih mahu menerima.. kerna aurat suami itu hanya selayaknya dilihat oleh si isteri..  

3. jgn dilihat pada tampan paras semata-mata.. lihatlah pada mulutnya tatkala berbicara.. andai dia mudah menghambur carutan dan sumpah seranah.. fikirlah sebaiknya andai masih tegar memilihnya.. khuatir pabila bersama kelak.. kesalahan kecil anda akan menerima hamburan cacian yang menyeksakan..  

lelaki dan wanita hari ini tidak lagi seperti mereka yang dahulu.. sebelum ini.. wanita berhijab itu sesungguhnya mmg mulia zahir batinnya.. tetapi hari ini.. mereka yang bertudung barangkali hanya utk menyembunyikan kelemahan diri.. begitulah juga sang lelaki.. kadang-kala berkopiah.. dari mata nampak sungguh alim.. tetapi dlm hatinya..?? siapa yang tahu..  

sekadar renungan bersama..^^,

Thursday, April 7, 2011

ilusi?

apakah dia benar2 wujud??
atau skadar sebuah watak di dalam cerpen rekaan mu??
klw pon mmg terbukti dia benar2 wujud,
berhakkah aku memiliki perasaan ini??
akal.. waraslah...
hati.. ikhlaslah...
sesungguhnya kalian milik Allah yg mutlak!

bergolakkah SYRIA? part ll

video

Monday, April 4, 2011

bergolakkah SYRIA?

popular question lately:
"mcm ne syria? ok??"
"korg ok tk kat syria??"
"tmpt kecoh2 tu dkat tk ngan tmpt naiqah??"

jwpn naqiah:
"thanks for ur concern,,, naqiah n kwn2 ok2 jer kat snie... tkyah rsau k??"

huu~ berita yg kluar lg dasyat dr yg ktorg sndr dgr... naqiah n kwn2 yg ade kat syria nie tk tau pon yg muzaharah (tunjuk perasaan) itu sebesaaaaar itu.... huhu~  ape yg ktorg nmpk sndr di tv atau live dpn mate tk seteruk mcm berita yg keluar dr syria... so,, no wonder lah sume org rsau psl kami.. *trharu*

so... the moral of the story... jgn percaya 100% dgn berita yg anda dengar or lihat... selidik dlu kay??

currently in syria:
rakyat syria tlh mula bangkit n bersatu padu menyokong president mereka ASSAYYID DR. BASYAR ASAD. so mereka semua beramai2 dgn bendera n gmbar president mereka berkumpul di setiap city / mantiqo *bhse mlayu ape??* menunjukkan perasaan mereka yg menyokong president mereka itu.. *rabak melayu aku* huu~

slogan2 yg dilaungkan:
"الله، سوريا، بشار و بس "
Allah, Syria, Basyar (name of their president) & that's it!

"سوريا يورد بشار الأسد"
Syria wants Basyar al Asad!

so,, bergolak kah syria????

jadi... sme2 lah kite berdoa agar bumi sham ini akan terus dipelihara oleh Allah..~

Monday, March 28, 2011

..and tears keep falling

naqiah tk kuat....
stiap kali naqiah bace msti akn nangis...
ya Allah... ape nie???
die tulis yg die sakit...
naqiah rase..
sakit...
ditulis die bahagia...
naqiah rase...
bahagia...
die tulis die sedih..
naqiah rse...
sedih...
tp klw die tulis yg die bahagia krn si-die..
naqiah rse...
pedih...
huhu~
betul ker ape yg naqiah bace?
slh ker ape yg naqiah rse???

frankly... i hope for no for the 1st one n yes for the second..

beruntungnya die...
may u happy with ur life now..
n plz.. b who u always are..
u are special to me becozof who u r...

n plz... get out from my head...

but for sure..
it's hard for me to forget u..~

Thursday, March 24, 2011

Islam... bangkitlah


kaji lah... knp akhirnya umat islam boleh jatuh, sejatuh-jatuhnya.... huhu~

Tuesday, March 8, 2011

i 'lost' u...

hari nie saye penat sgt...
saye penat fikir psl awk...
saye ade tersalah ckp ker???
awk kecik aty dgn saye ker??
sori...
pls sms me..
n pls online ur msn...
i need to clear thing-s with u!!
huuu
T_____T

Tuesday, February 1, 2011

jordan 23rd-26th jan 2010 *photo updated*

bismillah walhamdulillah...

wah... lame dh rse nye tk update blog nie kan?? huhu nie sume berpunca dr emosi yg kurg stabil,, hee~

lame naqiah menghilang bkn bermaksud naqiah tkde benda yg nk d-share... tp sebenarnya banyaaaaaaaaaaak bnde yg naqiah nk share kat blog yg 'mati segan hidup tk mau' nie... huhu tp diantara bnyk2 yg nk diceritakan naqiah akn share ngan sume ttg trip trbaru naqiah ker?? jordan.... :)

detail as follow:-
venue: jordan
date: 23rd-26th jan 2010

Alhamdulillah... hajat naqiah utk ker jordan terkabul jgk akhirnya... wlw pon naqiah g bkn utk belajar spt mane yg di-plan.. tp pergi setakat holiday aje pon dah ckp memuaskan.. ^^,

naqiah n kak farhana *kwn naqiah yg same2 ker jord* ktorg kluar rumah around 7.15am... dr dmasyq ktorg naik taxi ker Amman.. n dari amman naik bus ker irbid n dr irbid naik taxi lg ker rumah kwn di syari' jamiah.... pndi??? tk pon... sbnrnya ktorg cume ber-clue kan alamat yg diberikan oleh kwn yg tinggal di irbid... dgn hanya berbekalkan clue tersebut,, ktorg pon 'berpandai-pandai' lah.... tp alhamdulillah... rse seronok lah jgk bt kerja gila2 mcm nie.. *nasib baik tk sesat* lalala~

mamat sblh naqiah tu... control.. siap posing bbual dlm telefon lg... wakakakz

hari pertama,, ktorg tk banyk sgt jln... al maklum saje lah... smpi tempat perginapan jer dah pkl brape.. lg pon badan rse melayang jer lpas naik taxi-bus-taxi :p tp oleh kerana semangat 'holiday' ktorg yg membara... mlm tu ktorg keluar jgk... keluar ke ARABELLA MALL yg terletak di syari' jamiah- irbid utk mkn mlm n skali gus shopping!!


makan mlm pertama kami.... sedapppppzzz~

 sekitar pemendangan di ARABELLA MALL..~


2nd day: spt yg telah dirancang.... 2nd day kat jordan ktorg akan ALL OUT!! ker mana?? 2 tempat yg dirancang tp 3 tempat yg dilawati *alhamdulillah* tempat tersebut ialah:

-dead sea/lautmati/ bahrul mayyit.
-gua/ tempat ashabul kahfi.
-mekkah mall.
 
all those places terletak kat amman... wlw pon dlm amman,, perjalanan die... masyaAllah... bangun-tdo-bangun lg-tdo lg-banggun lg... taaaaaaak smpi2... huhu dlm perjalanan kami ker laut mati,, memang tidak merugikan,, pemandangan yg bismillahi masyaAllah... memukau... kami ade juga melewati *tk sempat nk singgah* 2 maqam nabiyallah, iaitu Nabi syu'aib dan jg Nabi Hud alaihuma salam....~


on our way to dead sea...~

penemuan yg luar biasa: batu bersalut garam... *style kan???* huhu~

on our way to the cave of the 7 sleepers *my mum says: sleeping beauty..* hayyo maaa :p


signboard of the cave... ngeeee~

mkn mlm, mlm yg ke-2: yg putih tu nama die nasi uzi.. makan ngan kuah yg color putih gak.. kuah tu laban atau pon tairu.. ia merupakan makanan org palestine... :) yg selain tu plk nama nasi tu mansaf... dua2 nasi nie tkde kat syria.. tu yg ktorg try tu... hehe sedappppz..~

popcorn yg beraneka rasa... sedap wooo..... ssh nk dpt kat mane2... hehe~

masa yg diambil utk kesemua tempat tu blh dikatakan 10 jam.... huhu kluar rmh arnd 9am n balik arnd 7pm... penat?? ofcoz... tp malangnya malam tu kami tetap jgk kluar.... muahahaha

mlmnya.. dgn alasan utk cr mkn mlm.. kami pon round2 lg syari' jamiah....~

keesokan harinya.... jeng3... 3 lg tempat yg dilawati..

- jamiah / universiti al-yarmouk.
- umm qais.
- balad (irbid).

jamiah al-yarmouk merupakan jamiah yg pernah menjadi target naqiah.. hehe tp Allah maha mengetahui.. ta'ajub dgn kebesaran-keindahan-kecanggihan universiti tersebut... wlw pon tk dpt nk menuntut ilmu disana,, rse mcm mimpi plk sbb dpt jejakkan kaki di-universiti tu wlw pon utk melawat... kami sempat melawat cafe-library n masjid di university tersebut....~

logo universiti al-yarmouk :)

papan tanda universiti al-yarmouk *dah start dah aku nie* huhu

lakonan semata2: di library universiti al-yarmouk :p
umm qais plk merupakan terpat bersejarah, ataupun asar/ peninggalan kerajaan rom di irbid... mcm biaselah.. klw dah nama nya peninggalan rom pemandangannya adalah batu2 mcm bandar yg telah musnah... naqiah share skit ape yg naqiah smpat bace kat papan info tu.. di umm qais terdapat 2 buah tample yg telah musnah akibat gempa bumi... kami tak singgah lama sbb dah janji ngan pakcik taxi, masa yg diberikan oleh pakcik tu cme 45 min jer... klw tk pakcik charge harga mahal... huhu *gyabo!!!*

location: umm qais dkat die punya roman theather..

posing maut.. padahal dah gayat time nie.. :p

pintu penghapus dosa: orang2 rom dlu mempercayai bahawa sesiapa sahaja yg memasuki pintu ini akan dihapuskan segala dosanya.. jd,, naqiah pon ape lg.. kluar masuk lah... lalalalalala~

n spt list kat atas.. our next stop is...... balad (irbid).. terus terang masa nie naqiah dah 'flat'... penat woooo... jln tk stop2... huhu namun begitu perjalanan diteruskan... sebaik jer sampai ke tempat yg dihajat kan..... zaaaap!!!! jd segar...... y?? balad merupakan tempat bunddle.. tempat yg menjual brg2 terpakai/blm terpakai sgt dengan harga yg..... m-u-r-a-h!!! blh dikatakan kebanyakkan item dijual dgn harga 1JD (jordanian dinar).. so naqiah ape lg?? huhu *paham2 jelah*..


haaa... nie lah balad di irbid... :) kire mcm sungai road lah klw kat spore... hehe

pening kan???? huhu

n mlmnye plk... sprti mlm2 sblmnya.. syari' jamiah mnjadi sasaran kami... tp kali nie dgn tujuan yg lain... iaitu utk mencari icecream!! yeay!! yelah... dtg jauh2 nk gak lah rse icecream jordan kan?? *naqiah n icecream tk dpt dipisahkan- bak irama dan lagu* muahahaha~


haaaa... my best friend... mr.icecream... yummy.. naqiah plih 4 scoop!! 1-cheese cake, 2- snickers, errr... lg 2 tk ingt,,, huhuhu

icecream cone yg so the warna warni... hehe~

akhirnya... tibalah maanya utk kami meninggalkan bumi jordan... huhu~ *sadsad* :'( wlw pon sdih nk bt mcm ne kan?? dah nmenya blaja kat syria.. bknnye jordan kan?? hehe~ tp sebelum balik.. smpat lg jln2... lalalala~ CITYMALL menjadi mangsa destinasi terakhir kami.... n setelah itu... ke-DMASYQ jgk kami kembali.... huhu~


haaa... nie yg nqiah terlupa nk cita.. sblm ke city mall.. kami sempat singgah ker MSD: malaysian student department utk bertemu dgn ust sulaiman... kpd nadiah n sume pensyarah BATI-KIPSAS,, naqiah dah tr-kirim salam kan salam anda sume ke ust sulaima... *sori tk sempat nk inform,, sbb last min planning* huhu tujuan naqiah ke sini utk collect balik cert n borg permohonan university di jordan dlu... huhu nice place by the way..

yg paling atas skaly tu lah ust sulaiman.. tp time muda2 lah.. lalala

haaa~ akhirnya... nie lah die sempadan antara syria n jordan.. yg right side tu lah president syria yg "hemson" brsama ngan bapak die... hehe

p/s: pls excuse my stupid malay... huhu~

*gmbar hutang eh....* huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails