Wednesday, June 24, 2009

going back... huhu~

Salam.... hope all of u in a good condition... (ceh.. tetibe jerrr)
hu3... diam tk diam, pejam-celik-pejam-celik dah 9 hari naqiah kat spore... dah nk balik dah pon.... huhuhu klw diikotkan kate hati yg tk rajin nie,, mmg tknk balik lah.... tp tkpe... nsib baik naqiah baik,,, msih ade lg rse tanggungjwb dalam lubuk hati ini... hahaha

9 hr ade kat tanah air tercinte nie,,, mcm2 bnde yg naqiah bt n mcm2 tmpt yg naqiah prgi.... sbnrnye,, klw ikot hasrat d hati nk ddk rumah jer... tgk tv, ngadap laptop, mkn2 sronok nyee (mke bhagia) tp ksian kan mak pnye psl... mak yg smangat ajak naqiah g jln2... klw boleh lah 9 hr naqiah kat spore 9 hr tu lah mak nk ajk kuar... hu3 tp ok lah gak... klw tk psl mak lah,, tk dpt lah naqiah nk doing sumting dat i never did b4... thanks mum.. love yaaa...~

ok,,, to make it short, naqiah nk share ngan all of u ape yg naqiah bt for the whole 9 days naqiah kat spore.. :)
1. Tuesday: smpi kat spore around 8Pm
2. Wed: Did nothing,, juz stay at home
3. Thurs: Same.. doing nothing
4. Fri: went Wawa's (my nenek) house
5. Sat: went to west coast park (WCP) picnic with all my family membrs..
6. Sun: lepak kat umaaah...~
7. Mon: didnt go anywhere..
8. Tues: Went to geylang
9. Wed: went to Bukit batok mandi swiming pool... :p

tp kan,,, tuu sume dah over... dah jadi sjarah... hu3 tp kan... i really wanna thank my mum... klw tk psl mak lah yg pkse naqiah,, mmg the whole 9 days naqiah ddk tdo jer kat umah nie... n ble balik kipsas nnt for sume sume kwn2 dah knl naqiah lg sbb dah kmbang mcm belon.... kha3

hu3 bsok dah nk kne balik kolej... its not dat i'm not happy with it,,, 1 bnde jer yg naqiah tk suke bile balik pahang.... guess what?? yup.. the journey.... naqiah tkrse mcm naik bus... tp naik rollercoster... dah lah sorg2.. boring... huhu plus ble smpi jer mst sakit2 bdn... hu3

ok lorr.. thats all from me stakat nie... nk rest puas2 sblom start the journey esok... huhu doakan naqiah slamat prgi n slamat baik eh... (mcm nk g hj lah plk) hu3 n 1 more thing.. doakan prog MHS09 berjln ngan jayenye n kurang cacat celanya.. AMIN.....
oryte.. ini ade skit gmbr mse naqiah cuti... happy watching... salam n,, nyte.. ZZZzzz...

Monday, June 22, 2009

ouR tRip 2 MuzIum... ;-)

Salam to all my fren... hi.. hope u guys dalam keadaan yg baik... amin... :) huhu...

k,, dis tym naqiah nk share ngan all of u kenangan mase ktorg (bati-pedap students) bt lawatan kat KL dat tym... wlw pon dah lame,, tp naqiah tk kesah.. nk share gak... hu2

so,, this is my report yg naqiah di-pakse bt utk naikkan markah asgmnt sub KEBUDAYAAN ISLAM... hahaha.. (ktawe pkse) jd,, enjoy it.. sorilah klw ade typing error ker, ade yg kurg fhm ker... huhu sbb, biase lah report kan kne lah pki bahase buku.... 1 more thing,, kat bwh tu ade lah cket gmbr.. if u want to c more den dat feel free lah bt lawatan ke frenster naqiah plk... wa3 :p k... starting from; 1,2,3.. read!!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Nama: Nurnaqiah Binte Mohamed Juri (PID07005)
Jabatan: Bahasa Arab dan Tamadun Islam
Subjek: Kebudayaan Islam (AB2142)
Pensyarah: Ustazah Norahidah Binti Mohamed
Tugasan: Laporan Lawatan ke Kuala Lumpur

Pada hari selasa 9 Jun 2009, Siswi-siswi jabatan Bahasa Arab dan Tamadun Islam (BATI) Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah telah menganjurkan program lawatan ke Kuala Lumpur. Program lawatan ini bertujuan untuk memantapkan lagi kefahaman siswi-siswi BATI terhadap subjek Kebudayaan Islam yang merupakan subjek yang diambil oleh siswi-siswi BATI.

Program ini disertai oleh 23 peserta dan dua orang pensyarah pengiring. Peserta-peserta yang mengikuti program ini terdiri daripada 13 orang siswi dari jabatan Bahasa Arab dan Tamadun Islam serta 10 orang siswi jabatan Dakwah dan Pengurusan kumpulan satu. Manakala pensyarah pengiring juga terdiri daripada pensyarah jabatan Bahasa Arab dan Tamadun Islam, mereka ialah; Ustazah Norahidah binti Mohamed dan Ustazah Norillah binti Abdullah Hasim.

Pada pukul 6:30 pagi bas mula bertolak dari Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KIPSAS) menuju ke Kuala Lumpur. Dan di dalam perjalanan kami telah berhenti seketika untuk menikmati sarapan pagi.

Pada pukul 11:00 pagi kami telah sampai ke destinasi pertama iaitu, Muzium Kesenian Islam Malaysia. Pertama sekali kami diberikan taklimat ringkas oleh pegawai muzium mengenai larangan serta peraturan yang perlu kami patuhi selama mana kami berada di muzium tersebut. Antara peraturannya ialah; kami dilarang untuk bergambar ketika berada di dalam galeri, serta kami juga di minta untuk mematikan atau meletakkan tetefon bimbit di dalam keadaan senyap. Kemudian, kami juga diberi taklimat mengenai aktiviti yang akan kami jalankan di muzium tersebut iaitu, “pencarian artifak”.

Aktiviti pencarian artifak berjalan selama lebih kurang satu jam. Banyak pengajaran yang kami dapati dari aktiviti ini, khususnya pengetahuan tambahan mengenai kesenian Islam. Ini kerana aktiviti tersebut berjalan di kesemua galeri yang terdapat di muzium tersebut, di dan antara galeri-gelerinya ialah; galeri senibina, al-Quran dan manuskrip, galeri India, China, Nusantara Melayu, Galeri Barang Kemas, senjata, kerja kayu dan gaya hidup, tekstil, duit syiling dan cap mohor, galeri siramik dan banyak lagi.

Setelah selesai aktiviti pencarian artifak, kami berpeluang untuk mengunjungi kedai cenderamata yang terdapat di muzium tersebut. Kami masing-masing tidak melepaskan peluang untuk membeli cenderamata sebagai kenangan dan bukti kami pernah berkunjung ke muzium Kesenian Islam Malaysia. Setelah itu kami di beri sedikit masa untuk bergambar di sekitar muzium yang mempunyai pemandangan yang sangat indah serta senibina yang sangat unik dan menarik.

Pada pukul 1:00 tengahari kami mula bertolak untuk makan tengahari dan kemudiannya terus ke destinasi seterusnya iaitu ke Masjid Wilayah.

Ketika menjejakkan kaki di Masjid wilayah, kami sekali lagi terpukau dengan ketenangan dan keindahan yang dimiliki oleh masjid tersebut, khususnya pada senibinanya yang megah dan unik. Ativiti kami di masjid tersebut hanya terhad untuk solat zohor sahaja, dan kami turut diber peluang untuk merakamkan kenangan kami di masjid tersebut dengan menangkap gambar.

Setelah itu kami mula bertolak semula ke KIPSAS pada pukul. Rancangan kami untuk bertolak awal tergendala disebabkan oleh bas kolej yang rosak ketika kami berada di Masjid Wilayah. Tetapi walau bagaimanapun, kami akhirnya sampai juga ke KIPSAS pada pukul 7:00 malam.

Lawatan singkat kami ke Kuala Lumpur benar-benar merupakan kenangan yang manis dan tidak mungkin dapat dilupakan dengan mudah. Walaupun ianya terlalu ringkas tetapi amat bermakna dan bermanfaat bagi kami siswi-siswi Jabatan Bahasa Arab dan Tamadun Islam dan Dakwah dan Pengurusan.





Thursday, June 18, 2009

Duh!! Happy + Worry :D / :|

salam... haisy... wagh... lega gile bile dah abis exam nie... hehe lagi2 bile dah ade kat umah n dah ade kat my lovely room... hu3 nie lah saat yg pling menyeronokkan.. he3 all the things in this room are mine... tkyah share2 mcm kat asrama... haha.. kipas, toilet, katil...hu3 (sounds like kedekut rite??) ;) naqiah sbnrnye tk kesah nk share2 nie,, cme klw ade sndr pnye laaaagi bez.. kan3???

planning naqiah spanjang cuti nie:
-makan
-ngadap laptop
-makan
-tgk tv
-makan
-tlg mak
-makan
-kua jln2
-makan
-tdo
-dan begitulah sterusnye.... (",)

tp kan,,, dlm rse x-cited sbb dah abis exam,, ttp ade rse tkot.. guess wat.. hu3 yup.. result... bkn pe,, exam yg lps nie tklah ssh sgt... tp rse lah jgk tercabar wlw pon 2 subs jer.. 1) kebudayaan Islam 2) perbandingan agame.... tk tau lah result mcm ne.. hu3 2 subjects is equal to 5 credits.. mknenye klw tk dpt score,, CGPA akn jtoh giler2 punye jtoh.... hu3 mls nk bygkan....

naqiah target nk score A-s for those 2 subjects... tp tak tau lah bleh ker tk... mse exam dat tym bleh je jwb... pnuh dgn confident... huhu (mcm nasihat abg: tenang n yakin, hu3 thanks AZ) lg2 sub kebudayaan Islam.... yg bce nye banyaaaaaaak sgt2... tp yg kluarnye huisy... mls nk cite.... klw perbandingan agame plk... ok2 lah.... ade yg dpt ade yg tk.... tp mse tu dah tk fkir pape dah... fkir nk balik jer... khi3

tetapi, walau bagaimana pun (ayt skema) sume tu dah over!!! dah tk blh nk bt pape dah skrg nie... kite cme blh doa jelah... hopefully sem 6 yg lps naqiah dpt score lah sume A... klw sume A,, means 4 flat... amiiiiiiiin.....~ huhu

N for all my frens yg dah abis exam n tgh holiday skrg nie... naqiah nk wish happy holiday to all of u... n mse nilah try to spend ur tym dgn bt sumting yg bermanfaat spt: makan ect... kah3..

oryte.... jmpe lg ble bkak sem nnt.. biiznillah...

N not to forget all my singaporean frens.... HERE I COME!!!!!!!!!!!!! jom kte outing........ yuhooooo!!!! :D

Wednesday, June 17, 2009

K-A-W-A-N

kata mak,
KAWAN tu ibarat lebah,habis madu sepah dibuang.......

kata abah,KAWAN tu umpama bunga ros, dipandang cantik dipegang sakit.....
kata atuk,KAWAN tu seperti air, terus mengalir.....

kata nenek,KAWAN tu bak bulan, dipuja dan disanjung tp nun jauh di sana....

kate sedare,kawan tu mcm makanan, kawan makan kawan!!

kata abang,KAWAN tu seperti lembu, mengikut saje ape dikata........

kata kakak,KAWAN tu tak ubah macam durian, bau je busuk tp sedap dimakan....

kata adik,KAWAN tu macam biskut, sekejap ade sekejap takde.......

kata aku,kawan tu tak kisahlah camner..walaupun dia IBARAT LEBAH, UMPAMA BUNGA ROS, SEPERTI AIR, BAKBULAN, SEPERTILEMBU, TAK UBAH MACAM DURIAN & MACAM BISKUT!!!
dia tetap kawan...tau tak sebab ape???sekali aku dah kawan ngan diaselamanye dia ttp kawan aku...itu cara aku berkawan..!!

walaupun kita mempunyai kekasih, tapiteman tetap paling setia.
walaupun kita punyai harta yg banyak,teman tetap paling berharga.

Naqiah SAYANG sumeee kwn naqiah... :D

Sunday, June 7, 2009

first word from me... =)


Salam...
hello frens!!! (ade ke fren??) huhu.. i dun care n i dun mind.. ade ke tkde,, tk kesah... lantaklah... i still want to say it...

k.. 1st of all.. as u all noe,, this is my 1st post.. knp naqiah bt blog nie?? actuly i also dun noe.. huhu~ yelah.. naqiah bknnye rmi kwn... khi3 that 1 i admit.. bkn tkde kwn,, tp tk rmi kwn... mmg pd zahirnye nmpk mcm rmai... tp ntah eh,, naqiah pon tk paham.. naqiah blh je msok ngan sume org.. tp ble part nk share problem ngan sape2.. i cant see sumeone that i can really trust... (isk3) so... bcoz of that,, i decide my mind utk bt blog nie,, so that i will share my problems (yess,, problems with 's' sbb bnyk huhu~) with sape2 yg sudi nk dgr... huhu~ is that fair??? ;)

ok,, 2ndly.. the consept of this blog... herm... *letak tgn kat dagu- style org tgh bfikir* tkde specific consept...~ sempoi2 jer... n naqiah will address myself as 'NAQIAH' bcoz i really LOOOOVE my name (maknenye suci... mcm saye.. huhu~ Amin...)

and,,, i will use ROJAK language when writing this blog... huhu~ bcoz,, secare jujurnye.. my malay is not that good... n my english also berterabur (eh?) mcm nie...~ so.. fhm2 je lah yer... huhu~ nie tk masok arab lg... muahahahaha...

k,, naqiah sbnarnye tkde niat pon nk promote this blog... bcoz theres nothing in here.. juz the expression of my feelings.. jd,, bg sape2 yg tk rase nk bace... pliiizzz........... STAY AWAY FROM MY BLOG!!!

oryte... sblm pape naqiah nk mntk maaf dulu lah... bcoze i'm sure i will not mind my language.. maknenye,,, nnt msti ade bahase naqiah yg tk sdp di dgr... that 1 i'm verry2 sure...~ so,,, sorry lah eh...

1 lg.. i'll also write about ape yg dah terjadi pade hari2 tertentu.... so,, kemungkinan besar (bahase buku) i will also write about people that i tk puas hati with...~ so,, bg sesape yg terase or terkecik aty,,, sooooo sooorii...~

1 kelebihan blog nie...~ bg kwn2 naqiah yg tau naqiah ade blog,, n u find sumting weird about me during that day,, or korg rase naqiah marah marah ngan korg but i refused to talk about it,, blh lah bace kat blog nie... klw ade naqiah tulis lah....

and... klw korg pon ade bnde yg tk puas hati ngan naqiah... n takot naqiah kecik aty ngan korg klw korg tell me face to face,, pllliiiissss... send me a shoutout on this blog.... oryte??? deal??? =)

one more thing,,, i juz wanna remind all of u... nie bukan blog ilmiyah yg sllu korg jumpe eh.... so,, jgn lah pelik sgt... huhu~ pasal yg ilmiah2 tu.. klw naqiah rase ade sumting yg patot naqiah share ngan korg,, i'll think about it lah... myb ade kot... insyaAllah....

oryte... Naqiah rase thats all from me,, stakat nie saje my 1st word for all of u (klw ade org) huhu~ rjin2 lah ye mlawat naqiah... =) bubuy...~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails