Friday, July 31, 2009

The Truth & The Fact...~


Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi, jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.... potonglah kuku anda.


The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang, walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia jugabukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak. Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong, dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.


Percayalah


Pasal tabiat berkuku panjang inilah yang membuatkan orang Melayu mundur dan tidak berjaya. Syarikat Melayu yang bangkrap dan rugi teruk adalah kerana mempunyai pekerja dan pemilik yang berkuku panjang . Untuk yang bujang beringatlah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli.Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri.

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw.. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari:
1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari:
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s. Perhatian : Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara- mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat kita pahala.

Wednesday, July 29, 2009

Menyintai Tidak BerMakna Memiliki..~

Janganlah kau angkuh melaungkan

Si dia kepunyaanmu


Atau kau kepunyaan si dia
Kerana hakikatnya
Kita tidak pernah memiliki sesiapa
Walau sekeping hati seorang insan


Tidakkah kau sedar
Hukum alam menyatakan
Menyintai tidak semestinya memiliki?

Manusia pandai berpura
Berlakon di pentas dunia
Dan bertopeng menutup rahsia
Tetapi hati
Tidak pernah berdusta pada empunya
Tentang perasaan yang bergolak di dalamnya
Tidakkah kau sedar
Mungkin si dia melafazkan
Ungkapan cinta padamu
Tetapi hati dan perasaannya
Tidak pernah berniat begitu
Dia hanya berselindung
Di sebalik sejuta alasan
Dan kau…
Begitu jujur dan setia menyintainya
Sehingga terlupa
Hukum alam menyatakan
Menyintai tidak bermakna memiliki
Sesungguhnya
“Aku tidak pernah memiliki dirimu…”
“Dan kau jua tidak memiliki diriku”


Mengertilah…
Kita sebenarnya kepunyaan
Yang Maha Esa
Tiada sesiapa berhak memiliki diri kita
Kecuali Dia
Dia mengasihi hambaNya
Dia memiliki hambaNya
Dan ke pangkuan Dia kita akan dikembali


p/s: I looooove it.... naqiah tk pndi nk bt bnde2 mcm nie.. dat's y petik org pnye.. bt u noe wat.. ini lah yg naqiah rse sbnrnye... :) mcm ne sajak nie,, mcm tu lah prasaan naqiah 2wards him... hey u!! listen up... dis poem is dedicated specially 4 u... :p

Thursday, July 23, 2009

July...~


Salam 'Alaik.. juz wanna share a piece of information yg naqiah jumpe abt ciri2 seseorang mengikut bulan yg dilahirkan.. erm.. yg ini cume kajian yg diusahakan oleh DR.FADZILAH KAMSAH.. it might b true n blh jd jgk tak... dah nme pon kajian... tp kan,, erm.. for me lah.. mostly btl... =) huhu oryte... naqiah cme ltak yg JULY pnye jer.. of coz lah.. i was born in july beb.... huhu yg lain2 klw nk tau cr sndr lah yerk... khi3

JULAI
- sangat seronok didampingi
- banyak berahsia dan sukar dimengerti (lelaki terutamanya)
- agak pendiam kecuali dirangsang
- ada harga dan maruah diri
- tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan
- mudah dipujuk dan bercakap lurus
- sangat menjaga hati orang lain
- sangat peramah
- emosi sangat mendalam tetapi mudah terluka hatinya
- berjiwa sentimental
- jarang berdendam
- mudah memaafkan tetapi sukar melupakan
- tidak suka benda yang remeh temeh
- sangat peka, caring, mengasihi sayang
- membimbing cara fizikal dan mental
- layanan yang serupa dengan semua orang
- tinggi daya simpati
- pemerhatian yang sangat tajam
- suka menilai orang lain dengan pemerhatiannya
- mudah dan rajin belajar
- suka muhasabah diri
- suka mengenang peristiwa lama atau kawan lama
- sensitif tapi lambat untuk pulih
- suka mendiamkan diri
- suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
- tak agresif, kecuali terpaksa
- lemah dari segi kesihatan perut
- mudah terkena kanser payudara
- mudah gemuk kalau tak kawal diet
- suka duduk di rumah
- terlalu mengambil berat
- rajin dalam membuat kerja

***amcm?? ade gye naqiah tk??*** khi3 (",)

HidupKu Yg KalUt... hu3


Salam 'alaik....

Alhamdulillah.. Dengan kasih sayang Allah kita msih lagi dihidupkan pd hari ini hingga detik ini,, dan masih lagi diberikan nikmat Islam, Iman dan Ihsan...

hu3 naqiah dah start bz dis week... bz sgt.. dgn klaz yg full,, assingment yg banyaaaaaak,, tesis yg tk siap2,, program yg tk tau dr mane asal usulnye.. huhu

klw ckp psl tesis naqiah sbnrnye skrg nie tgh berusaha sedaye upaye utk siapkan bab 2... i already got all the informations tp nk translate die MASYAALAAH....~ huhu dah lah dpt in english and for sure i have 2 translate it into arabic... klw english tu yg simple2 tkpe gak.. tp yg nie.. hemp... mls lah nk cite.... so,, bt sementare waktu nie,, tesis ku tergendala seketika....

Den.. klw program plk,, tidak lain dan tidak bukan KARNIVAL KONVEKESYEN... hu3 tk psl2 kne jd event crew.. wagh... will talk abt it ltr k??

and 1 more thing... TADA..... assingment.... huhu banyaaaaak.... antaranya subjek nahu wazifi.. ustazah ade bg task utk kite bt ayt,, n guess wat... naqiah tk siap lg n in 20 mins time starting from now,, i've to b in her claz.... tgk je lah ape yg akn terjadi nnt klw die tnye naqiah tk dpt jwb.. hu2 juz wait n c.. marilah same2 kite saksikan keajaiban dunie.... huhu

baik lah,, i've to get ready.. nk g klaz..

salamzzz~

Monday, July 20, 2009

KadangKala Ku TerFikir...



Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang..

Tapi di depan orang yang kita suka, hati kita akan gembira...betul x??

Di depan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga...

Di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin sahaja...tapi tenang??

Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta, kita akan kaku...pelik..

Jikalau kita melihat mata orang yang kita suka, kita akan tersenyum...x faham kan..

Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk berkata-kata...

Di depan orang yang kita suka, lidah bebas berkata apa sahaja....??

Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu...

Di depan orang yang kita suka, kita akan tunjukkan imej yang sebenar...

bagus sbb kita x hiPoKrit...

Kita tidak boleh merenung mata orang yang kita cinta....

Tapi kita selalu merenung mata orang yang kita suka.....

Bila orang yang kita cinta menangis, kita akan turut menangis....

Bila orang yang kita suka menangis, kita akan membuat dia gembira....tandanya kita lebih suka org itu....

Perasaan cinta bermula dari kata..

Perasaan suka bermula dari telinga....

Jadi, jikalau kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka. Umpama kita membuang telinga kita.

Tapi jika kita cuba menutup mata. Cinta berbuah menjadi airmata.

Setiap orang akan mengalami ini dalam hidup mereka.

Cuma fikirkanlah bersama-sama siapa yang anda cinta??

siapa sebenarnya yang anda Pilih??

yang dicintai atau yang disukai??

ConfiusKan hIdup Nie...

nak pilih kekasih atau org yg disenangi??

*dan naqiah pon termenung...~*

Saturday, July 18, 2009

CintaKu DipermainKan..~

Tidak kah engkau tahu sayang
Betapa ku sayang padamu
Kerna kau insan yang ku cinta
Untuk selama lamanya
Tapi disebaliknya apa
Yang engkau berikan pada ku
Kasih dan sayang ku tiada
Pilunya di hatiku ..
Kini kau berubah
Kau tak seperti dulu
Mengapa sayang mengapa
Engkau jadi begini ..
Kini aku menyesal menyintaimu
Kerna cintaku dipermainkan
Secukup cukupnya..
Hampalah hatiku dalam percintaan
Kau membuat ku tidak mahu cinta lagi sayang..
Mengapa engkau permainkan
Cinta yang sudah kita bina
Kini kalau tak sayang lagi
Berterus terang padaku
Jangan lah engkau menyeksaku
Tak sanggup lagi ku menanggung
Dugaan cinta yang ku beri Terhadap diriku
Sakitnya hatiku Sampainya hatimu..
Kau tidak melayan diriku Seperti dahulu ..
Cuba kau rasa kan lah apa yang ku rasa
Kini pasti kau juga akan Menyesali cintaku ini..
Kini airmata pun mula mengalir
Engkau masih belum berubah Engkau tetap sama..

Kini aku meminta maaf
Kerna hatiku dah tertutup
Untuk dirimu oh sayang..
Lepaskan aku ..
Bebaskan aku ..
Pergilah sayang..
Jangan kembali lagi ..


Oryte... salam to all my fren... cintaku dipermainkan by apit.. y i wrote the lyric of this song?? fyi (for your information) naqiah suke dgr lagu... so,, when i went thru dis song rse mcm suke sgt.. den i try to understand the lyric,, mmg ade kne mngene sgt ngan my love story.. wlw pon tu crite lame,, tp frankly speaking ssh sgt2 utk naqiah lupe kan.. yup,, its really2 hard for me to forget abt it... huhu :'(

Love for me is really2 funny... y?? becoz.. we cant live with it n we cant live without it... kite tk blh hidup dgn cinte n kite tk blh hidup tnpe cinte... iyelah... cinte nie pon bkn nye blh main pkse2 kan... guess wat... mcm naqiah,, naqiah tk mntk pon jatuh cinte.. sbb i hv my on target in my life for this time being.. tp tup2,, i fell in love.. n now,, i'm hurt.. hu3 like i said juz now,, wlwpon bnde nie dah lameeeeeeee tp sakit n kesannye smpi skrng naqiah blh rse... sob2.. :'(

So,, for all my fwens yg sdg asyik masyuk bercinteeee,, smpi dah tk igt naqiah kat snie..... juz a piece of nasihat for all of u: b'cnte tu boleh,, slagi tidak melanggar gris pndu yg tlh d tetapkan oleh syarak.. and pliiiizzz be verry2 care full,, jgn cinte korg trhdp makhluk lbh dr cnte korg trhdp khalik nya... another thing,, jgn lpe.. wlw mcm mne pon kte syg kat org tuuuu blm tntu die tu baik utk kite,, n blom tntu dielah jodoh yg tlh d tetapkan oleh Allah utk kite...


".. قال الله تعالى: "عسى أن تكرهوا شيأ وهو خير لكم وعسى أن تحبوا شيأ وهو شرّ لكم
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ianya amat baik bagimu, n boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal ianya amat buruk bagimu." (AL-BAQARAH:216)



So... fikir2kan,, n slamat beramal... khi3 ;)



Thursday, July 9, 2009

rElax A lil BiT...~


salam alaik.... hallo to all my fwens... jom kte same2 bersyukur sbb kte msih lg d hdupkan shingga ke saat n detik ini utk kte perbanyakkan amal kebaikan dan menebus segala dosa yg prnah d lakukan dengan atau tnpa d sengajakan.... :-)

oryte... rse dah lme tk update blog nie... i was a lil bit bz lately nie... huhu.. balik singapore dat tym pon tk smpt nk inform kat sape2... actually bkn pe... naqiah sndr rse mcm tk pnting nk bilang sesape yg naqiah nak balik... bt pe nk blang klw org tk tnye... huhu that was on my mind on that time... tp naqiah silap sgt2... mse naqiah balik tulah ramaaaaai sgt2 yg cr naqiah... rse mcm pntg lah plk.. wa3.. tulah naqiah ter under estimate org... kdg2 kte rse diri kite tk pnting kat org tu,, sbnrnye kite yg rse org tu tk pntg utk kte.... huhu (sori to all my lovely fwens abt dat) :(

ouh k... forget abt dat 4 awhile... mse naqiah balik tu ape yg naqiah bt?? huhu... mse tu lah naqiah dpt muhasabah diri naqiah... sounds like funny rite?? but that is wat i did... dan dr situ lah naqiah dpt rse yg sbnrnye naqiah penat sgt2... naqiah penat fkirkan masalah org n smpi masalah naqiah sndr naqiah tk dpt nk settle kan... den,,, bkn tu jer... naqiah penat jgk sbb naqiah sllu jge hati org,, tkot org terase ngan naqiah,, tkot org kcik aty ngan naqiah smpi hati naqiah sndr tkde org nk jge... sbnrnye naqiah tk kesah sgt pon nk jge hati sesape,, lg pon jge hati kwn2 mmg d tuntut oleh islam aite?? tp lame2 naqiah jd penat... penaaaat sgt2.. n like i said juz now,, sikit sgt yg jge hati naqiah.. and i'm hurt.. isk2.. :'(

herm... tulah... naqiah bsyukur lah gak... dgn 4 hr naqiah kat singapore (starting from thursday-sunday) naqiah dpt balik kekuatan naqiah utk tros kan sem last kat kipsas nie... naqiah rse mcm dpt smangan baru bile jejak kan kaki balik kat kipsas hr tu... ape tknye.,, mse kat rumah dat time i was totally down........~ naqiah off due2 hp sbb nk ptuskan contact ngan org skjp... hu3 n alhamdulillah... naqiah dah jmpe ape yg naqiah cr... :-)

ouh k...~ mse kat singapore dat tym... naqiah g lah melawat schl lame... dgn niat nk ziarah n settle kan a few things regarding my thesis...~ tk dpt naqiah bayang kan mcm mne damainye hati naqiah ble dpt jejakkan kaki kat schl (al-sagoff) mse tu... frankly speaking mule2 tu mmg lah naqiah mlu sgt2... dah lah dah lme tk dtg schl.. hu3 naqiah mse tu mmg tk confident lgsung... dlm kpale asyik fikir; nk ke dorg trime ku?? dorg msih igt ku lg ker?? klw dorg tk knl nk bt mcm ne eh?? hu3 tp alhamdulillah,, sume tu tk terjd langsung... ape yg naqiah dpt hanyalah layanan yg sgt2 istimewa from all my ustazahs, teachers n sir,,, espacially from teacher ain.. thanks a lot teacher for spending ur tym although u were bz teaching... :-)

rse rndu sgt2 zman schl dlu... rse mcm nk balik smule ke zmn tu... tkyah srabut2 otak fikir mslh mcm nie... hu3 bile all the teachers n ustazahs saw me,, ape yg dorg ckp??? naqiah,,, dah tahun akhir dah ker?? cpt jer... ustazah rse mcm baru je smlm ustazah ajar awk.... hu3.. sooooo touching maaaa....~ tp kan,, naqiah rse mcm culture shock lah pulak... sume kat situ bbual ngan naqiah gne bhse inggeris... bkn tk tau nk ckp.. tp terkejut.. yelah.. klw kat kipsas nie sllu sgt ckp mlayu.. pling terror pon arb.. nie tetibe jer sume attact naqiah ngan questions in eng... hu3 pucat lah skjp... tp nsib baik naqiah msih lg ank jati singapura... wlw pon bterabur msih blh lah jugaaaak... wa3

ouh k.... rse ckup dlu kot... terlebih plk dis time... rse mcm2 nk cite... wa3.. tp tkpe lah.... fro now on naqiah dah ade internet connection,, so its easier for me to do my work.... so.. thats all from mie... salamzz.. ;-)

Saturday, July 4, 2009

After MAS-19

Salam…

Alhamdulillah.. harap kwn2 sume dlm keredhaan Allah SWT. Once again, Alhamdulillah… naqiah bru lps berprogram… Minggu Aluan Siswa ke-19.. so as usual, I would like to share with all of u pengalaman naqiah…

Frankly speaking, naqiah tk rse happy dgn program baru2 nie… knp? Bcoz during dat tym banyaaaaaaak sngt dugaan n ringtangan yg naqiah n frens kne hadapi… mmg lah every program mmg mcm tu,, tp ntah lah knp MAS nie naqiah rse mcm trok sgt2.. naqiah rse nie lah satu2nya program yg naqiah failed… naqiah nk ulang pon rse mcm sakit sngt hati nie… so let it be.. let bygone b bygone….

Ape2 pon.. harapan naqiah,, wlw pon personally naqiah rse prog nie failed, naqiah harap sgt2 adik2 yg ktorg dah didik spnjg Minggu Aluan Siswa 09 nie sume jadi org… tknk lah ade yg bt problem lps nie,, tknk lah ade yg kecundang or tewas dengan dugaan IPT.. harapan kami same jer,, cme nk tgk adik2 brjaye dlm plajaran d dunia nie and on the same time mendapat keredahaan ALLAH SWT yg dpt menjamin kesejahteraan di dunia and akhirat.. insyaAllah….~

K,, rsenye smpi snie dlu kot… naqiah msih tkde mood nie… feel like crying all the time… :’( I’ve soooo many problems to think of… huhuhu ya Allah.. tlg Naqiah….

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails