Wednesday, March 31, 2010

الرزق والأجل

 
الـــــــرزق و الأجــــــــل 
 
 

 سئل الحسن البصري عن سر زهده في الدنيا فقال:
 
 
  أربعة أشياء
علمت أن عملي لا يقوم به غيري فاشتغلت به.



وعلمت أن رزقي لا يذهب إلى غيري فاطمأن قلبي.

 


و علمت أن الله مطلع علي فاستحييت أن يراني على معصية.



وعلمت أن الموت ينتظرني فاعددت الزاد للقاء ربي.

Monday, March 29, 2010

aku "syg" dia..


"rse mcm tk brgune gitu...
jd org yg tk blh nk tlg kwn die sndr...
kwn.. sedarlah..."

Saturday, March 27, 2010

work place (;

salam alaik...
bismillah, walhamdulillah... :) 

oryte,, utk entry kali nie naqiah rse mcm tringin nk share ngan kwn2 *klw ade* ttg life naqiah kat tmpt kje...~ so,, gmbr2 nie jelah yg naqiah mmpu upload kat blog nie... yg lain tu akn menyusul di kemudian hari *cewah* insyaAllah biiznillah :))



nie lah die... bdk2 klaz ku yg comel.. during Chinese new yr celebration w/o their uniforms (;


bdk yg bnyk menguji kesabaran ku: Nabil Anaqi


part of my work: decorate the claz...~


inilah seni... inilah yg paling cantik dr bdk klaz naqiah~ syafiq :p
yg kat atas tuu, yg pling cantik tuuu,, tulah naqiah pnye... lalala


budak pling comel kat elias kindergarten: sarah THE SNOW WHITE ;)


for more picture: click here!! 


for u.. take care k??

Monday, March 22, 2010

cuti- ke tidak??? ;)

bismillah.. walhamdulillah...

cpt rsenye hr brlalu... tup2 dah nk abis cuti skolah... mknenye... kne start keje balik... huhu~ tk puas rse nye bermanja2-an ngan katil dan bntal... :p spatotnye sbgi ckgu, klw cuti skolah nie kirekan cuti jgk lah yer... tp ape lah nasib hambe nie... huhu nme jer cuti skolah,, tp tetap kne kje... huhu cuti skolah 5  hr.. mon - fri,, tp kne kje 3 hr.. mon - wed... tp على كل حال alhamdulillah.... sbb kje time cuti tu tklah membebankan,, tp MENYERONOKKAN... heran?? hehe ini dsebabkan keje yg dimaksudkan tu cume mengiringi students g excursion... :) sambil menyelam minum air... yelah... nme jer org spore... tp bnyk gak tmpt2 mnarik kat spore nie yg naqiah blom g... so,, bkn bdk2 jer yg jkon.. hehe *phm2 je lah yerk*

So... mne ktorg prgi?? 1st day... g SNOW CITY... hehe hr isni yg brsalji... sjuk sgt2... ngan kesejukan yg minus brape ntah *tk ingt* nsib baik yg ikot excursion tu bdk K1 (4-5thn), so tklah rewel sgt... :p

2nd day.. naqiah tk join... huhu agak sdih lah, sbb tempat yg dlawati tu agk menarik,, KIDS EXPLORER utk bdk N2 (3-4thn).. agk trkilan lah sbb tk dpt main play ground... hehehe tp tk ikot tk brmakne tk keje... huhu naqiah kne gak g centre tu tuk siapkan keje yg trtangguh n bt prsiapan mngajar utk bkak skolah nnt... haisy... pasrah~

3rd day.. ktorg g BUTTERFLY PARK SENTOSA utk K2 (5-6thn).. tempat nie alhamdulillah,, sronok sgt.. nme jer butterfly park, tp mcm2 ade... tmpt2 brung, insect kingdom وغير ذلك... :)

haaa... lpas 3 hr nie lah naqiah blh cuti,, rhat puas2...:)) *muahahahaha*

tp esok... dah start dah kje....... mohon sllu diberi kesabaran-kekuatan hati utk melaksanakan ibadah ini... dan mohon utk sllu didoakan... :))

as usual.... ckp jer tk pkai... kne ade bukti... lalalala~


gmbr snow city tk bnyk sgt lah.. sbb kat dlm tk blh bwk msk camera.. *huhu* click here for pics!!!
click here for Butterfly park pics ;)

Tuesday, March 16, 2010

3 panggilan Allah

Allah hanya memanggil kita 3 kali saja seumur hidup..

Panggilan pertama adalah Azan
Itu adalah panggilan Allah yang pertama. Panggilan ini sangat jelas terdengar di telinga kita, sangat kuat terdengar. Ketika kita sholat, sesungguhnya kita menjawab panggilan Allah. Tetapi Allah masih fleksibel, Dia tidak 'cepat marah' akan sikap kita. Kadang kita terlambat, bahkan tidak sholat sama sekali karena malas. Allah tidak marah seketika. Dia masih memberikan rahmatNya, masih memberikan kebahagiaan bagi umatNya, baik umatNya itu menjawab panggilan Azan-Nya atau tidak. Allah hanya akan membalas umatNya ketika hari Kiamat nanti.

Dan panggilan yang ke-2 adalah panggilan Umrah/Haji 
Panggilan ini bersifat halus. Allah memanggil hamba-hambaNya dengan panggilan yang halus dan sifatnya 'bergiliran'. Hamba yang satu mendapatkan kesempatan yang berbeza dengan hamba yang lain. Jalan nya bermacam-macam. Yang tidak punya wang menjadi punya wang, yang tidak merancang pula akan pergi, ada yang memang merancang dan terkabul. Ketika kita mengambil niat Haji/Umrah, berpakaian Ihram dan melafazkan 'Labaik Allahuma Labaik/ Umrotan', sesungguhnya kita saat itu menjawab panggilan Allah yang ke dua. Saat itu kita merasa bahagia, karena panggilan Allah sudah kita jawab, meskipun panggilan itu halus sekali. Allah berkata, laksanakan Haji/Umrah bagi yang mampu

Dan panggilan yang ke-3 adalah KEMATIAN
Panggilan yang kita jawab dengan amal kita. Pada kebanyakan kasus, Allah tidak memberikan tanda tanda secara langsung, dan kita tidak mampu menjawab dengan lisan dan gerakan. Kita hanya menjawabnya dengan amal sholeh.

Oleh itu.. manfaatkan waktumu sebaik-baiknya. .....Jawablah 3 panggilan Allah dengan hatimu dan sikap yang husnul khuluk.... .......Insya Allah syurga adalah balasannya.

Sunday, March 14, 2010

ya RABB~

sdih - kecewa dgn dr sndr...
tk pndi brsyukur dgn ape yg ade..
sllu rse tk ckup..
dengki dgn kelebihan org lain..
SLLU INGINKAN YG LBIH BAIK DR ORG LAIN
sllu ingin dilihat HEBAT..
tamak utk sesuatu bnde..
huhu~
"ya Rabb..
bersihkanlah hatiku
jauhkanlah dri ini dr sifat2 mazmumah 
dan tanamkanlah sgala sifat mahmudah,,
agar aku d'br ptunjukMu.."
  
"kdg2 trfikir.. dr ini,, langsung tkd kelebihan ker?"

Thursday, March 11, 2010

kini, aku... (dot-dot-dot)

bismillah walhamdulillah...

salam alaik.. rndu... lame rsenye tk update blog nie... huhu klw dulu sbb tkde ape2 yg nak d share,, tp skrg terlalu bnyk yg nk naqiah share smpi tk tau nk start dr mana.. last2,, naqiah smpn sndr.. :)) kdg2 apa yg kita rasa itu sgt2 indah, shingga tkut utk dicoretkan, takut ape yg diceritakan tdk sama dgn apa yg naqiah rsa... tp,, ttp naqiah nk type gak kat blog nie.. ibarat bhsa 'rock-nya': "blog aku, sukati aku lah..." hehehe

*kerja
alhamdulillah.. wlwpn dlu naqiah prnah ckp: "i hate teaching", "teacher? sorilah..", "tk blh lah kje stay kat 1 tmpat jer.." bla-bla-bla.... tp skrg... hee i'm a teacher.. nk bt mcm ne? rzeki kot... tp tetap dgil! i still dun like teaching!! tp ade additional,, "..klw ape yg naqiah ajr dorg tk fhm" hee~ syukrulillah naqiah happy dgn ape yg naqiah bt skrg, wlwpn penatnya Allah shja yg thu,, tp naqiah puas.. skop kerja-tempat kerja-kwn2 krja,, sumenya tiptop! :D

*blajar??
seriously talking.. wlwpn skrg nie tgh gile krja, gile pgang duit sndr, naqiah mengaku.. naqiah rndu gile nk pegang buku,, rndu dgn mjlis2 ilmu, nasihat2 mualim, suasana ilmiah ect.. n bcoz of dat, byond my bz-ness naqiah ikot klaz, stakat nie: akhlak, tafsir, fiqh-hadith.. itu jer yg trmampu.. trubat rndu nk pegang bku slain bku A-B-C.. :p

*msih menanti - n akn tetap menanti..
april.. i'm waiting for u! huuu~

**reply my msg plz

Monday, March 8, 2010

juz u...~

Your always there to listen
When im feeling down
Somone I can turn to
For a smile when I frown.

You always know just what to say
to get me feeling glad
And I in turn help you, my love
when You are feeling sad

We've had our times when we have not
exactly seen eye to eye
And times when I was so upset
we almost said good-bye

but i know this much is true, my love
Ill love you forever more
Its taken time, but now
you have finally opend up the door


to my heart....

You know my deepest secrets
Stuff Id rather not tell
To anyone but those who know me really well

I cant help but think
That we'll meet face-to-face some day
And untill that day comes, I will wait
And never look away

the sun is shining bright
And the stars will point the way
soon ill hold you in my arms
We'll be together soon....Someday


~Darkhedgielvr5

**smoga sllu dipelihara Al-Hafeez.. :)

Monday, March 1, 2010

excursion: BUKIT BTOK FIRE STATION 4 k2s..


fireman junior.. :)


ade gaye... :))


best naik bnde nie.. :p tp bkn bg yg tkot tinggi.. lalala


klw btl2 trbakar dah hngus sey.. huhu


rugi tk dpt naik fire truck skali.. huu~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails