Monday, May 31, 2010

tkkan melupakan mu.. biiznillah ;)

bismillah walhamdulillah....

pg td,, slps habis jer solat subuh.. tetibe naqiah tringat kat sorg ust nie... 
ust yg pernah ajr naqiah mse kat kipsas dlu... 
bekas ketua jabatan bahasa arab dan tamadun islam..
ust fauzi bin azmi... :)

..pertemuan II itu...~

bismillah,, walhamdulillah...

hari ini mula lah profesion baru naqiah,, iaitu.. menganggur ddk umah.. hehe~ tk dpt byg kan kebosanan yg bakal di lalui pd mse dpn nnt.. hehe~ dlm bz2 rehat2 kat rmah nie,, ade gak naqiah cube mengintai jawatan2 kosong.. tgk lah nnt insyaAllah klw ada rzki,, akan ku kluar jgk dr umah nie utk g kje.. hehe~

oryte,, entry kali nie naqiah nk focuskan mengenai kwn2,, frens,, ashdiqa'..

Sunday, May 30, 2010

bye EKJW~ :'( part ll










 


pictures was taken on my last day as a teacher at Elias Kindergarten @ JW.. to all teachers n students,, thanks for giving me a chance to experience these sweet memories.. ;) 

Thursday, May 27, 2010

bye EKJW~ :'(

salam alaik.. :)
bismillah walhamdulillah~

hari: khamis
tarikh: 27 MAY 2010
masa: 5:30


alhamdulillah-alhamdulillah-alhamdulillah,,

today is my last day as a teacher at Elias kindergarten JW.. very emotional day.. huhu~ tk smpat nk nges,, sume org dah ckp: "dah!! dah!! jgn nk nges2.. nnt kte jmpe lg k??" hee~ tros trbantut tk jd nk nges.. thanks kak.. :) will not 4get all of ya,, biznillah...

**will upload pictures soon insyaAllah..

Sunday, May 23, 2010

NAQIAH n Green Tea

salam alaik...

mungkin ramai yg tak tahu khasiat yg terkandung di sebalik minuman yg brasaskan green tea ataupun teh hijau... disebalik baunya yg harum,, rasanya yg menyegarkan *errrmmmmmm,, sambil menjilat bibir* hee~ memang tdk dinafikan,, tk ramai org suka utk meminum minuman ini,, buktinya,, dlm kluarga naqiah sndr cume naqiah sorg jer yg suke.. slh 1 alasan yg paling lucu yg naqiah prnah dengar knp org tk suke minuman ini: "...tk suke uh minum green tea,, rse die mcm minyak wangi.." hee~ itulah alasan yg ayah naqiah bg.. alasan ini memang ada logiknya,, ini kerana kebanyakan minuman green tea ini digandingkan brsama jasmin ataupun bunga melur,, tu yg mcm mnyak wangi tuu :)

Saturday, May 22, 2010

CONI: msg 4 yA~

coni.. if u accidentally visit my blog n read this entry,, plz do ur very best to contact me.. k buddy??

Sunday, May 16, 2010

bloated ^___~ part ll

honeydew with milk... ;)

sebahagian dr yg di-order hee~

udang goreng mentega~ yummy!!

liciiiiiiiiiiiin....~

wajah-wajah kekenyangan.. lalala~


for more "bloated" pictures click here! ;)

bloated ^___~

bismillah.. walhamdulillah..

alhamdulillah-alhamdulillah-alhamdulillah.... hari ini.. hari sabtu.. hehe time yg paling perfect skaly utk ddk umah, relax kan diri tenangkan fikiran lepas berhempas pulas brkerja dr mon-friday...

hehe dgr mcm terok gitu kan keje.. padahal tk sgt pon... :D saje jer nk exagerating... tpkan.. naqiah rase sgt nikmat hr sabtu nie.. rse mcm ade magnet gitu kat rumah... org ajk kluar pon rse mcm mls gitu ;p

tp tadi......~ hehe hari sabtu inilah yg paling-paling P-A-L-I-N-G mengenyangkan... kami seisi kluarga telah diajak @ dibelanja makan oleh kak wani kami... so ape lg.. ;)

Friday, May 14, 2010

dont play w ur food!! lalala~


cannot find another "H" so my name become N-A-Q-I-A-H ~ :p

Monday, May 10, 2010

Melodi utk mama ;sajak ntah pape.. hehehe

Melodi untuk mama
Mama
Kau mengajar ku segala-galanya
Semuanya telah kau berikan kepada ku
Engkaulah penggerak semangat ku
Semua masalah akan selesai
jika engkau berada disisi ku

Engkau berada disisi ku untuk menyayangi
dan menjaga ku bila ku sedih dan kecewa

Engkau sentiasa disisiku
Dan tiada siapa pun yang mampu
menjadi sehebat mu untuk ku

Engkau akan sentiasa menjadi
permaisuri dalam hidupku selamanya

Mama,
aku sangat menyayangimu

Mama,
engkaulah ratu hatiku

Kasih-sayangmu ibarat
bintang-bintang di langit

Aku ingin engkau tahu
Menyayangi dan mencintaimu
Ibarat makanan bagi jiwaku

Engkau akan sentiasa dalam hatiku
Ketika aku kehampaan
Ketika aku ketakutan
telah banyak kali aku menoleh
dari menghadapinya
Saat itu kau datang padaku
Dan menyatakan padaku "aku boleh menghadapi segalanya"

Percayalah,tiada siapa pun
yang dapat melakukan apa yang kau lakukan untuk ku

Terima kasih mamaku sayang...

****

haha,, sesiape yg bace sajak nie msti prasan.. mcm ade yg tk kne jer ngan baris kata- rima akhir dan banyk2 lg yg berkaitan ngan seni sajak - menyajak nie... hehe klw sajak nie di-pass-kan ke ahli sasterawan msti confirm die akn trgelak tergolek2 bace sajak nie... =)) dengan bahasa yg hentam keromo, istilah yg tunggang langgang... haisy... *sambil tepuk dahi*

hehe sbnrnye bkn pe... dah semesti nye sajak ini bkn di reka oleh seorang pakar :p tapiiiii.... di sebalik semua ini ade kenangan yg terindah- yg paling manis- yg naqiah tk dpt lupekan hingga saat ini.. :)

sejarah kemunculan sajak ini; hehe when i was in my sixth semester kat kipsas,, kitorg ade blajar 1 subjek nie "kebudayaan islam" dlm subjek nie ade blajar mengenai seni2 and all dat lah, dlm slh 1 topic nye plk kite adelah diberikan assingment sruh mereka 1 buah sajak (btol ke imbuhan- sebuah sajak??) temanye ibu...

sooooo.... dah terang lagi bersuluh.. naqiah nie mane lah reti nk bermadah pujangga reka sajak2 nie sume... huhu tapi diri ini tk lah jugak nk menyerah kalah,, sebab memang pantang btol mati sebelum ajal... (amcm??) haha ade lah jgk idea nk ciplak lirik2 lagu,, lpas tu nk edit skit2.. tp tu pon tk jd jgk sajak ibu tu... pastu2 tgh buntu2 tk tau nk bt mcm ne,, last minute dah nie,, esok date line nk kne antar aasingment huhu~ tibe2.. jeng-jeng-jeng... dtg sorg kwn nie (kwn ksygnku),, die nie blh lah dikatakan kretif sikit lah dr naqiah... ;) die lah yg bagi idea utk bt sajak yg kat atas tuuuu.....

nk tau ape yg ktorg bt??? hehe die g cari lirik lagu dr internet... (dah lah english song,, puas org nk men-translate-nye.. nseb baik terror skit english lalala~) pastu2 brpeluh2 gaklah nk translate,, den paham2 jelah.. bile dah translate tu mstilah direct translation.. tk sedap giler sajak tuu (dah jadi mcm sajak rock dah) huhu dgn brkat sedikit krtiviti yg dikurniakan kat kwn naqiah nielah trhasilnya karya sajak melodi utk mama; sajak ntah pape- nie... ;)

on that tym rse dah ok lah sajak nie, sedap lah jgk,, asalkan siap assignment hantar b4 5pm.. :p tp skrg bile bace balik.... hehe malas lah n ckp... hehehe :p

pape pon... 4 my mummy i luv u... :)

Sunday, May 9, 2010

هل تعلم؟

هل تعلم أن أول من تمنى الموت ؟
يوسف عليه السلام

 

هل تعلم أن أول ما يرفع من أعمال هذه الأمة ؟
الصلوات الخمسة

 

هل تعلم أن أول صلاة صلاها رسول الله ؟
هي صلاة الظهر

 

هل تعلم أن أول من تنشق عنه الأرض يوم القيامة ؟
هو محمد صلى الله عليه وسلم

 

هل تعلم أن أول من يقرع باب الجنة ؟
هو محمد - صلى الله عليه وسلم

 

هل تعلم أن أول شافع وأول مشفع ؟
هو محمد صلى الله عليه وسلم

 

هل تعلم أن أول أمة تدخل الجنة ؟
هي أمة محمد صلى الله عليه وسلم

 

هل تعلم أن أول من أذن في السماء ؟
جبريل عليه السلام

 

هل تعلم أن أول من قدر الساعات الاثنى عشرة ؟
نوح عليه السلام في السفينة ليعرف مواقيت الصلاة

 

هل تعلم أن أول من ركب الخيل ؟
هو إسماعيل عليه السلام

 

هل تعلم أن أول من سمى الجمعة الجمعة ؟
كعب بن لؤي

 

هل تعلم أن أول من قال سبحان ربي الأعلى ؟
هو إسرافيل عليه السلام

 

هل تعلم أن أول ما نزل من القرآن الكريم ؟
اقرأ باسم ربك الذي خلق

 

هل تعلم أن أول من خط بالقلم ؟
هو إدريس عليه السلام

 

هل تعلم أن آخر ما نزل من القرآن الكريم ؟
واتقوا يوماً ترجعون فيه إلى الله

 

هل تعلم أن أول ما نزل من التوراة ؟
بسم الله الرحمن الرحيم

 

هل تعلم أن أول من جاهد في سبيل الله ؟
إدريس عليه السلام

 

هل تعلم أن أعظم آية في القرآن الكريم ؟
آية الكرسي



قال ابن القيم رحمه الله

أربعة أشياء تُمرض الجسم

*الكلام الكثير * النوم الكثير * والأكل الكثير *الجماع الكثير

وأربعة تهدم البدن


الهم * والحزن * والجوع * والسهر



 

وأربعة تيبّس الوجه وتذهب ماءه وبهجته

الكذب * والوقاحة * والكثرة السؤال عن غير علم * وكثرة الفجور


 


وأربعة تزيد في ماء الوجه وبهجته

التقوى * والوفاء * والكرم * والمروءة


 


وأربعة تجلب الرزق

قيام الليل * وكثرة الاستغفار بالأسحار * وتعاهد الصدقة* والذكر أوّل النّهار وآخرة


 


وأربعة تمنع الرزق

نوم الصبحة * وقلة الصلاة * والكسل * والخيانة

 ***********************
 انشرها ولو لشخص واحد جزيت خيراً

يقول صلى الله عليه وسلم بلغوا عني ولو اية

وقد تكون بارسالك هذه الرساله لغيرك قد بلغت آيه تقف لك شفيعةً يوم القيامه

واعلم أن الله يراك

اللهم أغفر لقارئها ومرسلها

Monday, May 3, 2010

my close-far fren~

bismillah walhamdulillah... :)

sjak kbelakangan nie naqiah sllu trfikir ttg dr sndr.. kdg2 rse ksorgn,, slain dr keje tk tau ape lg activity yg boleh dilakukan... klw dlu time kat kolej,, diri ini boleh dikatakan active.. ke sana ke mari.. program ni naqiah join, program 2 naqiah join,, bak org lain kate muke poster.. mne2 prgi ade die.. hehe tp mse tu tk kesah pon.. "hidup aku,, sukati aku lah!" lalala~ asalkan happy n enjoyz.. :)

tp skarg lain skit.. kdg2 rse diri ni dah mcm kera sumbang kat bumi sndr... slain dr keje tk tau lg ape yg boleh dilakukan utk spend time.. huhu trsentak dek perbualan dgn 1 of my adik sedara...
-kak naqiah g lah jln2..
-jln2?? tknk uh.. nk g jln2 sorg bt pe??
-laaaah,, sape suh g sorg2.. ajk lah kwn2..
-org mne ade kwn??
-kwn2 akak mse kat skolah dlu mne??
-*trdiam* erm... mne ade,, sume dah lost contact.. dorg sume bz.. ade yg smbung blajar n ade gak yg dah kje...

naqiah trfikir... btol ker ape yg naqiah ckp?? atau skadar alasan utk tipu si "adek sdare" tu yg sbnrnya utk cover kelemahan dr sndr... huhu naqiah mmg tkde kwn ker???


sllu jgk trfikir,, mne prgi nye sume kwn2 naqiah?? time skolah dlu.. blh dikata kan student yg tk blh ddk diam gak lah.. bnyk mulut,, bnyk soalan.. "adilah nie die lain sikit,, diam skit.. tk mcm kakak die bnyk tanye.." hee~ kata2 sorg ust kpd mak naqiah time collect my adik pnye report book...

rmai yg ckp naqiah sombong.. btol ker?? even my own dad says naqiah sombong... ntah! btol lah agk nye... naqiah blh kwn ngan sape jer aslkan org tu nk kwn ngan naqiah... :) thats so simple rite?? tp,, the complicated part is,, we will b just a fren... yg ckp "hello" bile kite jumpe,, n ckp "bye" bile nk balik... not more den dat.. pergh!! wat i'm trying to say is,, ust naqiah kate: kwn itu 2,, yg boleh tegur kite bile kite silap n yg kite boleh tegur die klw die silap. itu yg naqiah cari... get me?? "kwn" itu lah yg naqiah cari...

alhamdulillah.. naqiah jmpe jgk... bkn sorg.. tp 2 org.. :) dgn mreka no secrets between us! dunia naqiah tnpa sempadan.. ;) blh cerita apeeeeee sje yg  naqiah nak.. kami dekat wlw pon pd hakikatnya kami jauh... 

ktorg kwn dr skolah lg... wlw pon tk same klaz,, ttp gak rpat.. help me during my O.. giving me a free tuition.. sanggup balik malam2 psl nk ajr naqiah bhsa arb,, smpi lah akhirnye naqiah ending ambil BATI kat KIPSAS.. thanks jim.. :) klw dlu naqiah kat kuantan die kat spore,, tp skrg trbalik plk,, naqiah kat spore jim plk kat kuantan.. bile lah agnye kite dpt ddk 1 bumi eh jim.. huu~

yg sorg plk.. mle kwn bile kat kipsas.. tk prnah trmimpi pon nk kwn ngan die.. niat pon tkde.. ni lah kot yg dikatakan takdir TUHAN.. brmula dgn "perang picture comment" kat friendster.. :) tup2 blh ade jalinan sahabat pertalian hati.. huhu hanya naqiah dgn pie jer yg tau brtapa manisnya buah ukhuwah ini.. eventhough we r different gender itu tk mnjd halangan.. kwn tetap kwn,, dan itu sdh trlalu jelas... :) banyak sgt knagan pahit manis yg kite lalui brsama.. hinggakan ketika itu mse nk brpisah rse mcm gelap jer mse dpn.. hee~ *ok just exagerrating*

*ehem2* tetibe jer ter-emotional,, hehe.. ntah lah.. out of sudden tringat kat kwn2 naqiah.. tu yg tulis pnjng brjela tu... sbnrnya,, naqiah sllu trasa sunyi sgt.. bile dpt tau yg kwn tu kluar ngan kwn nie,, si die tu g mkn ngan si die nie,, org tu lpak ngan org nie.. "eh?? aku tkde kwn kappe??" huhu tapi kan.. bile tringat kat 2 anugerah tuhan nie,, naqiah sedar.. i have dem by my side.. :D cme nasib kurg baik skit lah coz..--->  my closest frens live 5000 miles away lalala~

*slain mereka,, sye jgk perlukan awk.. sgt2*

Saturday, May 1, 2010

facts of life :)

salam alaik..
bismillah walhamdulillah...

lme rsenye tk tulis pape kat blog nie.. :) nk ckp bz tk jgk.. cme tk brape nk ade mood nk update.. :)

life as always.. keje-keje-keje... pagi g kje, ptang balik- dah tired already,, 2 yg tkde mood tuu... tp alhamdulillah... dlm dr nie lemah-tk brsemangat-ptus asa nk truskan 3 bulan lg, boring dgn rutin shari2an~ tup2... Allah hntr seseorng utk siram jiwa naqiah, bg smangat, nasihat, tips2 etc mcm pkok yg nk mati tetibe jer ujan turun.. huhu *tk pndi nk bt amsal*

org yg dimaksudkan:- jeng jeng jeng.. chop!! bkn boyfren eh,, jgn suspen sgt.. :p ialah,, salh 1 dr mentor naqiah, org yg sngt naqiah hormati n kagumi... en razip ishak.. :) his advices as follow:

  • Well, bekerja kena byk bersabo. Grass not always greener on the other side. Mungkin keje tmpt lain lg teruk kita tk tahu. Not everyone likes his/her job tp nawaitu kena btul and at the same time try to look for other options.
  • Yg penting banyak bersabar. Usaha dan tawakkal. insya'Allah....
  • U know what? Everybody has to go thru the same routine le... Doing same thing e'day, meeting same e'day plus walking thru the same route e'day! Mmg boring hbs but those are facts of life. That's why we hv holiday then we go to other places wth family n friends. Btul tak?
  • Try adapt yrself to the workplace n create s'thing different to yrself, the place or even yr pupils n it will definately spice up yr worklife. Cuba le.
  • Yg penting, nawaitu kita dn jgn lupa berishtighfar sellu n solat bila masuk waktu jgn tunggu atau lewatkan solat.

... selepas itu, badan kembali bertenaga n jiwa kembali brsemangat.. alhamdulillah wa syukrulillah..~

**thanks uncle razip 4 all ur views, tips and advices.. really2 appreciate it :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails