Tuesday, February 1, 2011

jordan 23rd-26th jan 2010 *photo updated*

bismillah walhamdulillah...

wah... lame dh rse nye tk update blog nie kan?? huhu nie sume berpunca dr emosi yg kurg stabil,, hee~

lame naqiah menghilang bkn bermaksud naqiah tkde benda yg nk d-share... tp sebenarnya banyaaaaaaaaaaak bnde yg naqiah nk share kat blog yg 'mati segan hidup tk mau' nie... huhu tp diantara bnyk2 yg nk diceritakan naqiah akn share ngan sume ttg trip trbaru naqiah ker?? jordan.... :)

detail as follow:-
venue: jordan
date: 23rd-26th jan 2010

Alhamdulillah... hajat naqiah utk ker jordan terkabul jgk akhirnya... wlw pon naqiah g bkn utk belajar spt mane yg di-plan.. tp pergi setakat holiday aje pon dah ckp memuaskan.. ^^,

naqiah n kak farhana *kwn naqiah yg same2 ker jord* ktorg kluar rumah around 7.15am... dr dmasyq ktorg naik taxi ker Amman.. n dari amman naik bus ker irbid n dr irbid naik taxi lg ker rumah kwn di syari' jamiah.... pndi??? tk pon... sbnrnya ktorg cume ber-clue kan alamat yg diberikan oleh kwn yg tinggal di irbid... dgn hanya berbekalkan clue tersebut,, ktorg pon 'berpandai-pandai' lah.... tp alhamdulillah... rse seronok lah jgk bt kerja gila2 mcm nie.. *nasib baik tk sesat* lalala~

mamat sblh naqiah tu... control.. siap posing bbual dlm telefon lg... wakakakz

hari pertama,, ktorg tk banyk sgt jln... al maklum saje lah... smpi tempat perginapan jer dah pkl brape.. lg pon badan rse melayang jer lpas naik taxi-bus-taxi :p tp oleh kerana semangat 'holiday' ktorg yg membara... mlm tu ktorg keluar jgk... keluar ke ARABELLA MALL yg terletak di syari' jamiah- irbid utk mkn mlm n skali gus shopping!!


makan mlm pertama kami.... sedapppppzzz~

 sekitar pemendangan di ARABELLA MALL..~


2nd day: spt yg telah dirancang.... 2nd day kat jordan ktorg akan ALL OUT!! ker mana?? 2 tempat yg dirancang tp 3 tempat yg dilawati *alhamdulillah* tempat tersebut ialah:

-dead sea/lautmati/ bahrul mayyit.
-gua/ tempat ashabul kahfi.
-mekkah mall.
 
all those places terletak kat amman... wlw pon dlm amman,, perjalanan die... masyaAllah... bangun-tdo-bangun lg-tdo lg-banggun lg... taaaaaaak smpi2... huhu dlm perjalanan kami ker laut mati,, memang tidak merugikan,, pemandangan yg bismillahi masyaAllah... memukau... kami ade juga melewati *tk sempat nk singgah* 2 maqam nabiyallah, iaitu Nabi syu'aib dan jg Nabi Hud alaihuma salam....~


on our way to dead sea...~

penemuan yg luar biasa: batu bersalut garam... *style kan???* huhu~

on our way to the cave of the 7 sleepers *my mum says: sleeping beauty..* hayyo maaa :p


signboard of the cave... ngeeee~

mkn mlm, mlm yg ke-2: yg putih tu nama die nasi uzi.. makan ngan kuah yg color putih gak.. kuah tu laban atau pon tairu.. ia merupakan makanan org palestine... :) yg selain tu plk nama nasi tu mansaf... dua2 nasi nie tkde kat syria.. tu yg ktorg try tu... hehe sedappppz..~

popcorn yg beraneka rasa... sedap wooo..... ssh nk dpt kat mane2... hehe~

masa yg diambil utk kesemua tempat tu blh dikatakan 10 jam.... huhu kluar rmh arnd 9am n balik arnd 7pm... penat?? ofcoz... tp malangnya malam tu kami tetap jgk kluar.... muahahaha

mlmnya.. dgn alasan utk cr mkn mlm.. kami pon round2 lg syari' jamiah....~

keesokan harinya.... jeng3... 3 lg tempat yg dilawati..

- jamiah / universiti al-yarmouk.
- umm qais.
- balad (irbid).

jamiah al-yarmouk merupakan jamiah yg pernah menjadi target naqiah.. hehe tp Allah maha mengetahui.. ta'ajub dgn kebesaran-keindahan-kecanggihan universiti tersebut... wlw pon tk dpt nk menuntut ilmu disana,, rse mcm mimpi plk sbb dpt jejakkan kaki di-universiti tu wlw pon utk melawat... kami sempat melawat cafe-library n masjid di university tersebut....~

logo universiti al-yarmouk :)

papan tanda universiti al-yarmouk *dah start dah aku nie* huhu

lakonan semata2: di library universiti al-yarmouk :p
umm qais plk merupakan terpat bersejarah, ataupun asar/ peninggalan kerajaan rom di irbid... mcm biaselah.. klw dah nama nya peninggalan rom pemandangannya adalah batu2 mcm bandar yg telah musnah... naqiah share skit ape yg naqiah smpat bace kat papan info tu.. di umm qais terdapat 2 buah tample yg telah musnah akibat gempa bumi... kami tak singgah lama sbb dah janji ngan pakcik taxi, masa yg diberikan oleh pakcik tu cme 45 min jer... klw tk pakcik charge harga mahal... huhu *gyabo!!!*

location: umm qais dkat die punya roman theather..

posing maut.. padahal dah gayat time nie.. :p

pintu penghapus dosa: orang2 rom dlu mempercayai bahawa sesiapa sahaja yg memasuki pintu ini akan dihapuskan segala dosanya.. jd,, naqiah pon ape lg.. kluar masuk lah... lalalalalala~

n spt list kat atas.. our next stop is...... balad (irbid).. terus terang masa nie naqiah dah 'flat'... penat woooo... jln tk stop2... huhu namun begitu perjalanan diteruskan... sebaik jer sampai ke tempat yg dihajat kan..... zaaaap!!!! jd segar...... y?? balad merupakan tempat bunddle.. tempat yg menjual brg2 terpakai/blm terpakai sgt dengan harga yg..... m-u-r-a-h!!! blh dikatakan kebanyakkan item dijual dgn harga 1JD (jordanian dinar).. so naqiah ape lg?? huhu *paham2 jelah*..


haaa... nie lah balad di irbid... :) kire mcm sungai road lah klw kat spore... hehe

pening kan???? huhu

n mlmnye plk... sprti mlm2 sblmnya.. syari' jamiah mnjadi sasaran kami... tp kali nie dgn tujuan yg lain... iaitu utk mencari icecream!! yeay!! yelah... dtg jauh2 nk gak lah rse icecream jordan kan?? *naqiah n icecream tk dpt dipisahkan- bak irama dan lagu* muahahaha~


haaaa... my best friend... mr.icecream... yummy.. naqiah plih 4 scoop!! 1-cheese cake, 2- snickers, errr... lg 2 tk ingt,,, huhuhu

icecream cone yg so the warna warni... hehe~

akhirnya... tibalah maanya utk kami meninggalkan bumi jordan... huhu~ *sadsad* :'( wlw pon sdih nk bt mcm ne kan?? dah nmenya blaja kat syria.. bknnye jordan kan?? hehe~ tp sebelum balik.. smpat lg jln2... lalalala~ CITYMALL menjadi mangsa destinasi terakhir kami.... n setelah itu... ke-DMASYQ jgk kami kembali.... huhu~


haaa... nie yg nqiah terlupa nk cita.. sblm ke city mall.. kami sempat singgah ker MSD: malaysian student department utk bertemu dgn ust sulaiman... kpd nadiah n sume pensyarah BATI-KIPSAS,, naqiah dah tr-kirim salam kan salam anda sume ke ust sulaima... *sori tk sempat nk inform,, sbb last min planning* huhu tujuan naqiah ke sini utk collect balik cert n borg permohonan university di jordan dlu... huhu nice place by the way..

yg paling atas skaly tu lah ust sulaiman.. tp time muda2 lah.. lalala

haaa~ akhirnya... nie lah die sempadan antara syria n jordan.. yg right side tu lah president syria yg "hemson" brsama ngan bapak die... hehe

p/s: pls excuse my stupid malay... huhu~

*gmbar hutang eh....* huhu

1 comment:

iKhwan89 said...

yaaann....(^_^)..smpai jugak jodan akhirnya...yeah..buah buahan tangan jgn lper...(^_^)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails