Thursday, April 14, 2011

still waiting for ur adam? hawa??

benar..jodoh itu ketentuan TUHAN.. tapi kita akan ada terma merisik..?? salah ke merisik..?? x salah bahkan dianjurkan supaya x tersalah pilih.. hmm..  

untuk adam..
andai mahu mencari hawa..
  
1. jgn dilihat pd purdah mahupun tudung semata-mata.. kerna hawa hari ini tidak lagi seperti dulu.. lihatlah pd telapak tgnnya..andai mudah telapak lembut itu hinggap pd kulit lelaki lain tanpa lapik..fikirlah semasaknya utk menyuntingnya..sesungguhnya memegang bulu anjing itu lebih baik dari menyentuh kulit lelaki atau wanita yang boleh kita kahwini..  

2. jgn dilihat pada baju labuh mahupun jubahnya semata-mata.. lihatlah pada sebujur bibirnya.. andai kata-katanya berbisa atau kuat suaranya.. fikirlah semasaknya andai hati masih teringin menyuntingnya.. khuatir kelak dia membawa fitnah buat si suami.. menabur buruk diri si suami..  

3. jgn dilihat pada cantik ayu wajahnya semata-mata.. lihatlah pada sepasang indah mata miliknya.. andai tidak redup menunuduk pandangan.. fikirlah semasaknya andai ingin terus menyunting dirinya.. khuatir bila sudah bersuami matanya masih terus meliar memandang segak rupa lelaki lain yang bukan bernama suami..  

untuk hawa..
andai mahu menerima cinta adam..
  
1. jgn dilihat pada kereta mewahnya semata-mata.. lihatlah pd aktiviti malamnya.. andai liar hidupnya tika malam menjelma.. fikirlah sebaiknya andai mahu menerima.. kerna maksiat itu lebih mudah tatkala kelam malam sudah tiba.. khuatir juga subuhnya terus leka dibuai mimpi nan indah..  

2. jgn dilihat pada pakaian berjenama semata-mata.. lihatlah pada bahagian kakinya.. andai mudah lututnya ditayangkan tatkala lincah dipadang bola.. fikirlah sebaiknya andai masih mahu menerima.. kerna aurat suami itu hanya selayaknya dilihat oleh si isteri..  

3. jgn dilihat pada tampan paras semata-mata.. lihatlah pada mulutnya tatkala berbicara.. andai dia mudah menghambur carutan dan sumpah seranah.. fikirlah sebaiknya andai masih tegar memilihnya.. khuatir pabila bersama kelak.. kesalahan kecil anda akan menerima hamburan cacian yang menyeksakan..  

lelaki dan wanita hari ini tidak lagi seperti mereka yang dahulu.. sebelum ini.. wanita berhijab itu sesungguhnya mmg mulia zahir batinnya.. tetapi hari ini.. mereka yang bertudung barangkali hanya utk menyembunyikan kelemahan diri.. begitulah juga sang lelaki.. kadang-kala berkopiah.. dari mata nampak sungguh alim.. tetapi dlm hatinya..?? siapa yang tahu..  

sekadar renungan bersama..^^,

Thursday, April 7, 2011

ilusi?

apakah dia benar2 wujud??
atau skadar sebuah watak di dalam cerpen rekaan mu??
klw pon mmg terbukti dia benar2 wujud,
berhakkah aku memiliki perasaan ini??
akal.. waraslah...
hati.. ikhlaslah...
sesungguhnya kalian milik Allah yg mutlak!

bergolakkah SYRIA? part ll

video

Monday, April 4, 2011

bergolakkah SYRIA?

popular question lately:
"mcm ne syria? ok??"
"korg ok tk kat syria??"
"tmpt kecoh2 tu dkat tk ngan tmpt naiqah??"

jwpn naqiah:
"thanks for ur concern,,, naqiah n kwn2 ok2 jer kat snie... tkyah rsau k??"

huu~ berita yg kluar lg dasyat dr yg ktorg sndr dgr... naqiah n kwn2 yg ade kat syria nie tk tau pon yg muzaharah (tunjuk perasaan) itu sebesaaaaar itu.... huhu~  ape yg ktorg nmpk sndr di tv atau live dpn mate tk seteruk mcm berita yg keluar dr syria... so,, no wonder lah sume org rsau psl kami.. *trharu*

so... the moral of the story... jgn percaya 100% dgn berita yg anda dengar or lihat... selidik dlu kay??

currently in syria:
rakyat syria tlh mula bangkit n bersatu padu menyokong president mereka ASSAYYID DR. BASYAR ASAD. so mereka semua beramai2 dgn bendera n gmbar president mereka berkumpul di setiap city / mantiqo *bhse mlayu ape??* menunjukkan perasaan mereka yg menyokong president mereka itu.. *rabak melayu aku* huu~

slogan2 yg dilaungkan:
"الله، سوريا، بشار و بس "
Allah, Syria, Basyar (name of their president) & that's it!

"سوريا يورد بشار الأسد"
Syria wants Basyar al Asad!

so,, bergolak kah syria????

jadi... sme2 lah kite berdoa agar bumi sham ini akan terus dipelihara oleh Allah..~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails